Franţa nu a exclus să declare Gărzile iraniene drept grup terorist

Ministerul francez de externe a declarat marţi că nu a exclus ideea ca Uniunea Europeană să desemneze Gărzile Revoluţionare ale Iranului (IRGC) drept organizaţie teroristă, la o zi după ce Germania a declarat că această măsură ar fi importantă din punct de vedere politic şi ar avea sens.

Urmărește
214 afișări
Imaginea articolului Franţa nu a exclus să declare Gărzile iraniene drept grup terorist

Legăturile dintre Paris şi Teheran s-au deteriorat în ultimele luni, pe măsură ce eforturile de relansare a discuţiilor nucleare, la care Franţa este una dintre părţi, s-au blocat. Teheranul a reţinut şapte cetăţeni francezi, în timp ce Franţa critică represiunea violentă în curs de desfăşurare împotriva protestatarilor, potrivit Reuters.

În contextul în care Uniunea Europeană discută o a patra rundă de sancţiuni din cauza represiunii şi a furnizării de arme de către Iran Rusiei, unele state membre au solicitat blocului să clasifice Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC) drept organizaţie teroristă. Se aşteaptă ca Marea Britanie să ia o decizie în următoarele săptămâni.

Până acum, Franţa a fost reticentă în a face presiuni pentru desemnarea Gărzilor. Dar Parisul a lăsat „uşa întredeschisă”, în urma unor noi execuţii de protestatari în această săptămână şi a unei coordonări militare mai strânse între Teheran şi Moscova, care a dus la transferul de drone către Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

„Având în vedere continuarea acestei represiuni, Franţa lucrează cu partenerii săi europeni la noi măsuri de sancţiuni, fără a exclude niciuna”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Anne-Claire Legendre, în cadrul unui briefing zilnic, întrebată dacă Parisul susţine desemnarea IRGC.

Luni, ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat că o nouă rundă de sancţiuni nu ar fi suficientă.

„Includerea Gardienilor Revoluţiei pe lista organizaţiilor teroriste este importantă din punct de vedere politic şi are sens”, a declarat ea pe Twitter, adăugând că mai trebuie să fie depăşite obstacolele juridice înainte de a se putea face acest lucru.

Desemnarea IRGC ca grup terorist ar însemna că ar deveni o infracţiune penală apartenenţa la grup, participarea la reuniunile sale şi purtarea logo-ului său în public.

Înfiinţate după Revoluţia islamică din 1979 pentru a proteja sistemul de conducere clerical şiit, Gărzile au o mare influenţă asupra sistemului politic iranian, controlând o mare parte din economie şi din forţele armate şi fiind responsabile de programele balistice şi nucleare ale Iranului.

Influenţa politică a IRGC în structura complexă de putere din Iran a crescut de la alegerea preşedintelui Ebrahim Raisi, al cărui guvern include zeci de comandanţi ai Gardienilor Revoluţiei.

Afiliaţii săi, Basij, s-au aflat în prima linie a represiunii de stat împotriva tulburărilor declanşate de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în timp ce se afla în custodia poliţiei iraniene pentru moralitate, la 16 septembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici