Franţa nu are guvern la 6 saptămâni de la alegeri. Macron a dat aseară lovitura stângii: "Nu există nicio şansă ca o alianţă de stânga să poată forma următorul guvern al Franţei"

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu există nicio şansă ca o alianţă de stânga să poată forma următorul guvern al Franţei, în timp ce şi-a reînnoit eforturile de a forma o coaliţie care să implice politicieni moderaţi.

Urmărește
1338 afișări
Imaginea articolului Franţa nu are guvern la 6 saptămâni de la alegeri. Macron a dat aseară lovitura stângii: "Nu există nicio şansă ca o alianţă de stânga să poată forma următorul guvern al Franţei"

Franţa nu are guvern la 6 saptămâni de la alegeri. Macron a dat aseară lovitura stângii: "Nu există nicio şansă ca o alianţă de stânga să poată forma următorul guvern al Franţei"

Macron a ajuns la concluzia că alianţa de stânga Nouveau Front Populaire (NFP) - care a câştigat alegerile parlamentare anticipate din iulie, dar este departe de a obţine majoritatea - ar întâmpina imediat opoziţia a „peste 350 de deputaţi” în Adunarea Naţională cu 577 de locuri, împiedicându-l să guverneze, a declarat biroul său de presă.
 
După două zile de consultări ale lui Macron cu liderii politici cu privire la numirea unui nou prim-ministru, palatul Elysée a declarat că preşedintele a decis că „stabilitatea instituţională a ţării noastre . . . ne cere să nu alegem opţiunea Nouveau Front Populaire”.
 
Acesta a adăugat că Macron va începe o nouă rundă de consultări în încercarea sa de a numi un prim-ministru.
 
Franţa nu are încă un nou guvern, la şapte săptămâni după alegerile din 7 iulie, care au dus la un parlament fragmentat şi au redus numărul de locuri deţinute de alianţa centristă a lui Macron.
 
Prim-ministrul Gabriel Attal şi guvernul său au rămas în funcţie cu un rol de interimat, dar cu Jocurile Olimpice de la Paris încheiate şi cu un vot privind bugetul Franţei pentru 2025 care se apropie în octombrie, presiunea de a instala următorul guvern este în creştere.
 
Refuzul lui Macron de a o numi pe Lucie Castets, candidatul alianţei Nouveau Front Populaire  pentru funcţia de prim-ministru, ca succesoare a lui Attal a spulberat ambiţiile stângii de a guverna, după o campanie concertată şi uneori agresivă.
 
Alianţa variază de la partidul de extremă stânga La France Insoumise (LFI) la partide mai moderate. La începutul acestei luni, membrii LFI au cerut demiterea preşedintelui de către parlament dacă Macron nu îl numeşte pe Castets.
 
Macron a declarat că doreşte să formeze o coaliţie de „forţe republicane” moderate, de la centru-stânga la dreapta.
 
El exclude LFI, precum şi formaţiunea de extremă dreapta Rassemblement National, care a sperat să câştige alegerile parlamentare şi care este acum al doilea grup ca mărime din Adunarea Naţională.
 
Elysée a declarat că Macron i-a încurajat pe socialişti, verzi şi comunişti să „propună modalităţi de cooperare cu alte forţe politice. Acum depinde de ei să facă acest lucru”.
 
Cu toate acestea, liderul Partidului Comunist Fabien Roussel a declarat luni seară că nu va participa la reuniunile de la Elysée programate pentru marţi şi a făcut apel la proteste populare.
 
Preşedintele şi aliaţii săi „deschid o criză gravă în ţara noastră” prin refuzul de a numi un guvern NFP şi vor trebui „să accepte consecinţele”, a declarat Roussel pentru postul de televiziune BFMTV.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici