Franţa nu va trimite trupe combatante suplimentare în Afganistan

Franţa nu va trimite "militari combatanţi" suplimentari în Afganistan, dar este deschisă trimiterii de instructori în vederea formării forţelor afgane, a declarat luni preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, cu trei zile înaintea conferinţei de la Londra pe tema Afganistanului.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Franţa nu va trimite trupe combatante suplimentare în Afganistan

Franţa nu va trimite trupe combatante suplimentare în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În urmă cu un an şi jumătate, când am cerut Parlamentului să trimitem 700 de militari suplimentari, am spus că nu vor mai fi militari combatanţi suplimentari. Încerc să îmi respect cuvântul şi promisiunile cu scrupulozitate", a declarat preşedintele francez la postul privat de televiziune TF1.

"Cu toate acestea, dacă avem nevoie de mai mult personal pentru instruirea, încadrarea poliţiei, pentru a realiza lucrări civile, pentru a ajuta populaţia, afganizarea, de ce nu", a declarat Sakozy. "Dar militari combatanţi, nu", a adăugat acesta.

Franţa a declarat că va participa la conferinţa de la Londra pe tema Afgansitanului, joi, pentru a da un răspuns la cererea de întăriri din partea NATO, formulată la sfârşitul anului trecut de preşedintele american, Barack Obama.

Nicolas Sarkozy a reiterat în schimb că nu se pune problema unei retrageri franceze din Afganistan. "Franţa va rămâne în Afganistan, întrucât este vorba despre securitatea noastră", a precizat el, adăugând că riscul principal vizează Pakistanul, care dispune de arme nucleare.

Premierul britanic, Gordon Brown, a precizat luni că întărirea armatei şi poliţiei afgane va fi anunţată joi în cadrul conferinţei internaţionale pe tema Afganistanului.

"Vom anunţa noile cifre care vor arăta creşterea numărului de militari în armata şi poliţia afgană", a declarat Brown într-o conferinţă de presă. Începând din acest an, programele de formare desfăşurate de aliaţi vor ridica efectivele afgane la 134.000 de militari şi 90.000 de poliţişti, a precizat Brown.

Întrebat despre un eventual anunţ privind întărirea trupelor aliate, Brown a răspuns că "un număr mare de state au anunţat deja că vor mobiliza forţe suplimentare".

Potrivit presei germane, Berlinul ar fi pregătit să sporească efectivele contingentului său la 5.000 de militari, o suplimentare cu 500 de militari. Dar acest anunţ nu va fi făcut decât după Londra.

La rândul său Spania va anunţa oficial la Londra trimiterea a 511 militari suplimentari, 1.000 de spanioli fiind deja staţionaţi în Afganistan.

Circa 113.000 de militari ai forţelor internaţionale sunt în prezent în ţară, fără a lua în calcul suplimentarea cu 30.000 de militari americani anunţată în decembrie. Londra a anunţat trimiterea a 500 de militari suplimentari, ridicându-şi efectivele în teritoriu la 10.000 de militari.

Franţa este în prezent al patrulea furnizor de trupe în Afganistan, cu circa 3.750 de militari mobilizaţi în regiune, dintre care 3.300 chiar în Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici