Nicolas Sarkozy, chiar din prima zi a mandatului Franţei la preşedinţia UE, a primit două veşti proaste.
Prima a sosit de la Varşovia, unde preşedintele polonez Lech Kaczynski a anunţat că nu va ratifica Tratatul de la Lisabona, considerând semnarea acestuia drept "inutilă" după ce documentul a fost respins de Irlanda la referendumul de la 12 iunie.
A doua veste a venit de la Bruxelles. Comisarul european pentru Comerţ, Peter Mandelson, consideră drept "false" şi "nejustificate" atacurile preşedintelui Sarkozy la adresa acestuia, adăugând că acestea dăunează unităţii europene în negocierile de la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).
Sarkozy criticase luni seară la televiziune poziţia prezentată de către Mandelson în numele UE la OMC privind problema agriculturii.
În prima zi de mandat a Franţei la preşedinţia UE, membrii Comisiei Europene, printre care şi Peter Mandelson, conduşi de preşedintele Executivului UE, Jose Manuel Barroso, au fost aşteptaţi la Paris.
În program sunt prevăzute un dejun cu premierul Francois Fillon, un seminar Comisie-Guvern, o ceremonie la Arcul de Triumf şi un dineu la palatul Elysee cu preşedintele Nicolas Sarkozy.
Referitor la criza provocată de respingerea Tratatului de la Lisabona de către Irlanda, Nicolas Sarkozy declarase luni seara că "nu mai este mult timp" pentru a găsi o soluţie înainte de "limita" alegerilor europene din iunie 2009, reafirmând că orice nouă extindere este blocată de facto. Sarkozy se va deplasa la Dublin la 11 iulie.
În pofida atmosferei de criză, Sarkozy îşi afişează voluntarismul, făcând un apel la "schimbarea profundă a modului nostru de a construi Europa".
"Ne aşteptăm ca Europa să îi apere pe europeni de riscurile pe care le provoacă globalizarea, şi în această privinţă nu se avansează", a declarat Sarkozy la câteva ore de la începutul mandatului ţării sale.
Parisul a fixat de altfel patru priorităţi ale mandatului său: adoptarea unui "pachet" de măsuri în materie de climă şi energie, pactul european pentru imigraţie, relansarea Europei apărării şi agricultura.