Potrivit unor diplomaţi, un proiect de rezoluţie în acest sens a fost prezentat luni celor 14 parteneri ai Franţei, care vor începe să-l dezbată miercuri. Proiectul ar urma să fie supus votului săptămâna viitoare.
Siria nu este membră a CPI şi, prin urmare, o decizie a Consiliului privind sesizarea Curţii pentru crimele comise pe teritoriul său este obligatorie. Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a cerut în repetate rânduri o astfel de sesizare.
Proiectul de rezoluţie, consultat de AFP, se referă „la încălcări pe larg răspândite ale drepturilor omului (…), comise (atât) de autorităţile siriene şi miliţiile proguvernamentale”, cât şi „de grupări armate care nu aparţin vreunui stat”.
Parisul speră că referirea la cele două tabere şi escaladarea recentă a atrocităţile în Siria vor convinge toate statele membre ale Consiliului că a venit timpul pentru sesizarea CPI.
Însă numeroşi diplomaţi la ONU evocă un posibil veto rus la această propunere. Rusia, o aliată fidelă a lui Bashar al-Assad – dar şi China, care se aliniază adeseori la luările de poziţie ruseşti – au utilizat deja dreptul de veto pentru trei rezoluţii occidentale de la începutul crizei în Siria.