După săptămâni de reflecţie şi o reuniune a miniştrilor şi altor părţi vizate, vineri, statul a anulat consemnul de pregătire a evacuării în caz de urgenţă, au anunţat miniştrii Mediului, Goshi Hosono, şi Industriei, Yukio Edano, într-o conferinţă de presă.
Această relaxare vizează comuna Hirono şi mai multe părţi din comunele Naraha, Kawauchi, Tamura şi Minamisoma, care se află la o distanţă de 20-30 de kilometri de Fukushima Daiichi, unde s-a produs cea mai gravă catastrofă atomică după cea de la Cernobîl (Ucraina) din 1986.
După ce iniţial le-au cerut să se închidă în case, autorităţile le-au ordonat, la sfârşitul lui aprilie, locuitorilor celor cinci localităţi, situate dincolo de zona de excludere pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei, să se pregătească pentru o eventuală evacuare în caz de urgenţă.
Din cele 58.500 de persoane vizate de ordinul de pregătire pentru evacuare, aproximativ 28.500 au preferat, în realitate, să părăsească zona decât să locuiască în stare de alertă permanentă.
Mai multe dintre aceste persoane, intervievate de postul public de televiune NHK, s-au declarat reticente cu privire la o revenire imediată, de teamă că securitatea nu le este garantată deplin.
Un cutremur violent urmat de un tsunami gigantic au devastat coasta de nord-est a Japoniei la 11 martie şi au întrerupt alimentarea cu energie electrică a centralei Fukushima Daiichi, antrenând o pană a circuitelor de răcire a reactoarelor şi bazinelor, urmată de topirea combustibilului nuclear şi de emisii de substanţe radioactive în atmosferă.
Hotărârea autorităţilor, luată împreună cu aleşii locali, intervine în contextul în care situaţia pare să se amelioreze în acest complex atomic, în care temperaturile a trei reactoare au fost aduse sub 100 de grade Celsius.