Franţa se opune începerii negocierilor de aderare la UE cu Albania şi Macedonia de Nord

Franţa a anunţat săptămâna aceasta că se opune momentan începerii negocierilor privind aderarea Albaniei şi Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, au informat surse diplomatice, citate de Reuters.

Urmărește
2174 afișări
Imaginea articolului Franţa se opune începerii negocierilor de aderare la UE cu Albania şi Macedonia de Nord

Franţa se opune începerii negocierilor de aderare la UE cu Albania şi Macedonia de Nord

Informaţia vine în contextul în care mai mult de jumătate dintre cele 28 de state membre ale Blocului comunitar, dar şi înalţi oficiali de la Bruxelles, sunt de acord cu începerea negocierilor cu cele două ţări balcanice. Mai multe voci din cadrul Uniunii au avertizat că Rusia, China sau Turcia ar putea să profite în cazul în care autorităţile de la Bruxelles nu vor asigura Tirana şi Skopje de deschiderea negocierilor.

Cu toate acestea, Parisul consideră că în acest moment Uniunea Europeană se confruntă cu prea multe provocări pentru a accepta doi noi membri, mai ales din regiunea Balcanilor.

Franţa consideră că Uniunea Europeană trebuie reformată din interior pentru a putea face faţă unor provocări ca migraţia sau schimbările climatice înainte de a accepta noi membri, iar Albania şi Macedonia de Nord trebuie să implementeze mai multe reforme înaintea deschiderii negocierilor.

„Nu sunt pregătiţi încă. Le cerem să facă eforturi suplimentare. Negocierile nu pot fi deschise în octombrie 2019, vom avea nevoie să reanalizăm situaţia în 2020”, a declarat un oficial francez, potrivit surselor citate.

Potrivit aceloraşi surse, şi Olanda şi Danemarca se opun deschiderii negocierilor cu Albania şi Macedonia, poziţie exprimată în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre la Uniunea Europeană.

Liderii principalelor instituţii ale Uniunii Europene au cerut joi statelor membre să înceapă discuţiile de aderare a Macedoniei de Nord şi Albaniei la Blocul comunitar.

Într-o scrisoare prezentată de preşedintele în funcţie al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi de succesoarea acestuia, Ursula von der Leyen, cât şi de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, liderii principalelor instituţii europene afirmă că cele două state au îndeplinit condiţiile impuse.

Pentru începerea negocierilor de aderare este nevoie de unanimitate în rândul celor 28 de state membre.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici