Franţa şi Germania nu susţin demersurile Ucrainei şi Georgiei de aderare la NATO

Franţa şi Germania au respins, înaintea summitului NATO de la Bucureşti, demersurile Ucrainei şi Georgiei de a adera la NATO.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Franţa şi Germania nu susţin demersurile Ucrainei şi Georgiei de aderare la NATO

Franţa şi Germania nu susţin demersurile Ucrainei şi Georgiei de aderare la NATO

Franţa nu va susţine demersurile fostelor republici sovietice Georgia şi Ucraina de a deveni membre ale NATO, a anunţat marţi premierul Francois Fillon, citat de Reuters.

"Franţa nu îşi va da acordul pentru aderarea Ucrainei şi Georgiei", a declarat Fillon pentru postul de radio France Inter.

"Franţa are o opinie care este diferită de cea a Statelor Unite în această problemă", a adăugat Fillon.

Preşedintele american George W. Bush a sosit luni în Ucraina, promiţând să susţină demersurile ţării în vederea consolidării relaţiilor cu NATO.

"Credem că este foarte, foarte important pentru Georgia şi Ucraina să le susţinem aspiraţiile de a face parte din NATO, să avem un angajament activ pentru a le ajuta să facă paşi în această direcţie", a declarat consilierul preşedintelui american petnru securitate naţională, Stephen Hadley, la bordul Air Force One.

"Preşedintele a spus clar că, în opinia noastră, cea mai bună cale de a face acest lucru este să le oferim MAP la Bucureşti şi pentru asta preşedintele depune eforturi", a adăugat el.

Oficialii francezi sunt însă scpetici în această privinţă, din cauza opoziţiei Rusiei faţă de aderarea Ucrainei şi Georgiei la blocul militar.

"Ne opunem aderării Georgie şi Ucrainei deoarece credem că nu este răspunsul potrivit pentru balanţa puterii din Europa şi între Europa şi Rusia, şi vrem să avem un dialog pe acest subiect cu Rusia", a precizat premierul francez. "Asta va spune preşedintele Republicii mâine, la Bucureşti", a conchis el.

Şi guvernul de la Berlin a anunţat clar că va bloca iniţiativa celor două foste republici sovietice de a se alătura Planului de Acţiune pentru Aderare al NATO, relatează cotidianul Financial Times, în ediţia electronică. În consecinţă, Alianţa trebuie să găsească, în declaraţia summitului de la Bucureşti, o formulă care să nu stânjenească Georgia şi Ucraina, şi care să evite să nemulţumească Rusia.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a declarat că factori interni, cum ar fi tensiunile politice din Georgia şi divergenţele din Ucraina referitoare la o eventuală aderare la NATO a ţării, arată că aceste state nu sunt deocamdată pregătite să se alăture MAP.

"Temerile legitime ale Rusiei în materie de securitate" în ceea ce priveşte extinderea NATO spre est ar trebui analizate de Alianţă, a precizat purtătorul de cuvânt. El a respins sugestiile Georgiei, Estoniei şi altor ţări, conform cărora o refuzare a aderării la MAP ar acorda Rusiei un rol important în afacerile interne ale NATO.

Germania îşi exprimase anterior temerile cu privire la alăturarea Georgiei şi Ucrainei la Planul de Acţiune pentru Aderare, însă este pentru prima dată când Berlinul îşi anunţă explicit opoziţia faţă de iniţiativa celor două ţări.

Liderii Georgiei şi Ucrainei participă săptămâna aceasta la summit-ul NATO de la Bucureşti, sperând că vor obţine includerea ţărilor lor în Planul de Acţiuni pentru Aderare (MAP) la Alianţă, o etapă premergătoare integrării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici