Franţa şi Italia fac front comun în politica industrială a UE. Cele două puteri susţin iniţiativa "Made in Europe"

Franţa şi Italia "susţin cu tărie" un Fond european pentru industrie, reguli mai puţin stricte privind ajutoarele de stat şi acordarea şi acordarea priorităţii contractelor guvernamentale pentru "Made in Europe", potrivit unei declaraţii comune privind politica industrială.

Urmărește
7248 afișări
Imaginea articolului Franţa şi Italia fac front comun în politica industrială a UE. Cele două puteri susţin iniţiativa "Made in Europe"

Sursa foto: Twitter/Adolfo Urso

Ministrul francez al finanţelor şi economiei, Bruno Le Maire, şi ministrul italian al industriei, Adolfo Urso, au susţinut, vineri, la Roma propunerea Comisiei Europene de a înfiinţa un nou fond, menţionând că acesta ar trebui "la început" să fie finanţat "cu fondurile disponibile existente".

Aceştia s-au angajat să elaboreze "o propunere comună" pentru a accelera eforturile Uniunii Europene, arătând modul în care Franţa a apelat la Italia ca la un aliat pentru a face presiuni în vederea obţinerii mai multor fonduri UE pentru sprijinirea industriei. Le Maire a semnat anul trecut un document similar cu Germania, fără a menţiona sau susţine un fond pe care preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, doreşte să îl prezinte în această vară, relatează POLITICO.

Pactul Paris-Roma vine după săptămâni de dezacorduri între cele două părţi privind dosarele de politică industrială şi o rivalitate industrială franco-italiană de lungă durată.

"Declaraţia reprezintă un punct de cotitură în istoria relaţiilor noastre industriale şi economice", a declarat Le Maire reporterilor de la Roma.

Întâlnirea de vineri de la Roma dintre Le Maire, Urso şi ministrul italian al economiei şi finanţelor, Giancarlo Giorgetti, a fost prima în cadrul unui nou format de consultări franco-italian mandatat de un nou tratat bilateral.

Le Maire a declarat reporterilor că Italia şi Franţa au convenit, de asemenea, să coopereze în ceea ce priveşte utilizarea energiei nucleare în scopuri industriale. În declaraţie nu se face nicio menţiune despre cooperarea nucleară.

Italia nu mai are centrale nucleare active după ce cetăţenii italieni au decis să le închidă în cadrul unui referendum din 1987. Sprijinirea energiei nucleare ar reprezenta o schimbare majoră faţă de mixul energetic al Italiei din ultimele trei decenii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici