Acordul a fost semnat în cadrul Forumului Economic de la Sankt Petersburg, de către oficiali din cadrul grupurilor francez de construcţii navale militare, DCNS, şi rusesc, public, Rosoboroneksport, în prezenţa preşedintelui rus, Dmitri Medvedev.
Valoarea contractului se ridică la 1,12 miliarde de euro, a declarat, pentru jurnalişti, ministrul francez pentru Comerţ Extern, Pierre Lellouche, care a fost prezent, de asemenea, la semnare.
„Acest contract reprezintă, istoric şi psihologic, o nouă pagină”, a declarat el.
Directorul Rosoborneksport, Anatoli Isaikin, a declarat că este vorba despre 1,2 miliarde de euro, potrivit agenţiilor Interfax şi RIA Novosti.
El a anunţat că toate tehnologiile dorite de Rusia vor fi transferate, un subiect asupra căruia negocierile au decurs cu greutate.
„Ei vor transfera toate tehnologiile promise la început”, a declarat Isaikin, fără să facă alte precizări.
Parisul şi Moscova au anunţat, la 26 mai, înainte de deschiderea summitului G8, la Deauville (nord-vestul Franţei), semnarea unui „acord definitiv” asupra furnizării a patru nave, în total, la finalul unor negocieri delicate asupra preţului şi transferurilor de tehnologie cerute de ruşi.
Două nave urmează să fie construite în Franţa, iar, ulterior, alte două în Rusia, conform înţelegerii de la Deauville.
Situaţia ultimelor două nave urmează să facă obiectul unui acord ulterior, potrivit unei surse ruse, citată de RIA Novosti.
Această vânzare suscită critici din partea Washingtonului, dar şi vecinilor Rusiei, ca ţările baltice sau Georgia. Este pentru prima dată când o ţară membră a NATO trebuie să livreze material militar „sensibil” Moscovei.
Cu o lungime de 200 de metri şi cântărind 21.600 de tone, nava de proiecţie şi comandament (BPC) Mistral este capabilă să transporte elicoptere, tancuri şi sute de persoane.