- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Franţa şi Turcia au încheiat un acord "tacit" în privinţa integrării europene
Turcia şi Franţa au încheiat un acord "tacit" în trei puncte pentru a "linişti lucrurile" între cele două ţări, divizate de problema aderării turce la Uniunea Europeană, a dezvăluit, marţi, Pierre Lellouche, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene.
Preşedintele turc Abdulah Gul şi omologul francez Nicholas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit ministrului, era vorba despre "calmarea lucrurilor prin respectarea poziţiei fiecărei părţi. Aceasta se rezumă la un acord în trei puncte, un acord tacit, nu în scris", încheiat între preşedintele Nicolas Sarkozy şi omologul turc, Abdullah Gul, cu ocazia vizitei oficiale a acestuia la Paris, la începutul lunii octombrie.
Pierre Lellouche a prezentat, în faţa Comisiei pentru Afaceri Externe a Adunării Generale, cele trei puncte:
Primul este că "ne respectăm, dar suntem în dezacord asupra punctului final. Suntem de acord să constatăm existenţa dezacordului", a rezumat el, precizând că turcii au "un proiect total şi exclusiv european" în timp ce Parisul apreciază că "punctul final nu va fi aderarea".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
-
Turcia vrea să încheie un acord maritim cu Siria
Cel de-al doilea punct este că "negocierile continuă pentru că este în interesul tuturor". "Interesul turcilor este să aibă o Turcie modernă, o democraţie paşnică şi cu reguli la nivelul celor din Europa comunitară", iar "interesul Uniunii este să aibă o Europă democratică, prosperă şi puternică".
Ultimul punct este "să încercăm să dezvoltăm la maximum interesele politice, economice şi strategice pe care le avem în comun". Puţine state europene "au politici dinamice în direcţia Asiei Centrale, Rusiei, Orientului Mijlociu. Franţa şi Turcia se regăsesc". "De asemenea, în domeniul energetic, Turcia este un punct de intersecţie", a spus el.
Pierre Lellouche a criticat politica Turciei faţă de Cipru. "În momentul când sărbătorim cea de-a douăzecea aniversare de la căderea Zidului Berlinului, este timpul să afirmăm: să dărâmăm acest zid (al Ciprului). Nu este nevoie de 40.000 de militari turci în Cipru, trebuie să lucrăm pentru demilitarizarea" aceastei insule divizate, a afirmat el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.