Franţa slăbeşte dispozitivul care limitează accesul romilor pe piaţa muncii

Guvernul francez a decis să "slăbească constrângerile" asupra accesului romilor la locuri de muncă, "suprimând taxa" datorată de angajatori şi "lărgind" domeniul meseriilor la care aceştia pot avea acces, a anunţat miercuri Cécile Duflot, ministrul Locuinţei.

Urmărește
608 afișări
Imaginea articolului Franţa slăbeşte dispozitivul care limitează accesul romilor pe piaţa muncii

Franţa slăbeşte dispozitivul care limitează accesul romilor pe piaţa muncii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul Jean-Marc Ayrault a anunţat o serie de proiecte pentru favorizarea inserţiei a 15.000 până la 20.000 de romi care trăiesc în Franţa, "lupta împotriva filierelor de exploatare a săracilor" până la creerea unor adăposturi provizorii şi adaptarea locuinţelor existente.

Cea mai concretă măsură imediată vizează o "facilitare a inserţiei prin intermediul muncii, extinzând şi slăbind constrângerile impuse în prezent populaţiilor rome care doresc să muncească", a declarat Cécile Duflot la finalul reuniunii.

Aceste decizii slăbesc, fără a le elimina, constrângerile măsurilor tranzitorii în vigoare până în 2013, prin care se limitează accesul la locurile de muncă din Franţa pentru români şi bulgari, la fel ca şi pentru alte şapte state membre UE.

Cu toate acestea "Guvernul va examina, după discuţii purtate cu statele în cauză, ipoteza eliminării anticipate" a acestor măsuri.

Guvernul a dat undă verde operaţiunilor de desfiinţare a unor tabere ilegale "în momentul în care intervin prin aplicarea unei decizii a justiţiei sau cu scopul de a pune capăt unei situaţii de pericol sau risc sanitar", potrivit unui comunicat.

Comisarul european al Justiţiei, Viviane Reding, a declarat anterior că aşteaptă din partea Franţei "măsuri concrete şi finanţări precise" pentru ameliorarea situaţiei romilor.

"Taberele ilegale reprezintă o problemă iar autorităţile naţionale au motive să se intereseze de acestea. Îndepărtarea romilor de pe teritoriu nu este totuşi o soluţie pentru această problemă (...) Integrarea economică şi socială trebuie să primeze", a declarat Reding. 

Romii reprezintă o treime dintre cele aproximativ 30.000 de persoane repatriate în fiecare an de către fostul Guvern francez de dreapta. Ayrault nu a anunţat nici o hotărâre în această privinţă.

Parisul subliniază că "răspunsurile" impuse de situaţia romilor sunt "de asemenea, de construit la scară europeană" şi că va solicita preşedinţiei cipriote a Uniunii Europene (UE) ca dosarul romilor "să fie introdus pe ordinea de zi a următoarei sesiuni a Consiliului Uniunii Europene", se mai arată în comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici