Franţa vrea modificări în acordul Schengen, pentru gestionarea fluxurilor masive de imigranţi

Franţa vrea o reformă a acordului Schengen, care să permită reintroducerea controalelor la frontierele interne în cazul unui aflux masiv de imigranţi, a declarat, sâmbătă, ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauqiez.

Urmărește
127 afișări
Imaginea articolului Franţa vrea modificări în acordul Schengen, pentru gestionarea fluxurilor masive de imigranţi

Franţa vrea modificări în acordul Schengen, pentru gestionarea fluxurilor masive de imigranţi

Cu câteva zile înaintea unei întâlniri între preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi premierul italian, Silvio Berlusconi, Wauqiez a reiterat punctul de vedere exprimat vineri de Franţa, care a propus o extindere a posibilităţilor de suspendare provizorie a prevederilor acordului şi de restabilire a controalelor la graniţele interne.

"Facem faţă aceleiaşi provocări, iar interesele noastre sunt comune. Răspunsul corect este o mai bună integrare. Avem nevoie de echipe de grăniceri comune, de nave şi programe pe care să le folosim în comun. Vom face şi propuneri în acest sens", a spus el, într-un interviu publicat de Journal du dimanche.

Wauqiez a precizat că nu se pune problema retragerii din acordul Schengen, ci a unei colaborări cu partenerii în vederea introducerii unei noi clauze. "Franţa vrea să analizeze posibilitatea reintroducerii controalelor la graniţă în cazul unui aflux major către Uniunea Europeană", a spus el.

"Europa nu înseamnă libera circulaţie a imigranţilor ilegali. Trebuie să învăţăm cu toţii lecţiile acestei crize, aşa cum am făcut şi atunci când a fost atacată moneda euro. Soluţia este o mai bună integrare. Între timp, avem nevoie de o frână de urgenţă în cazul unei crize majore", a afirmat ministrul francez pentru Afaceri Europene.

Italia se confruntă de mai multe săptămâni cu un aflux important de imigranţi după revoltele din Tunisia, în urma cărora mai mult de 20.000 de tunisieni au debarcat pe insula Lampedusa. Deşi conform legislaţiei europene Italia trebuie să asigure gestionarea situaţiei imigranţilor, Franţa critică decizia autorităţilor de la Roma de a le acorda acestora permise de sejur pentru şase luni, care le oferă posibilitatea de a intra pe teritoriul francez.

La rândul său, Italia a criticat în repetate rânduri lipsa de solidaritate a partenerilor europeni în faţa acestei situaţii.

Franţa consideră însă inadecvat actualul sistem şi evocă "un mecanism de clauză de salvgardare", care să permită reintroducerea punctuală a controalelor interne, dar şi o consolidare a Agenţiei europene pentru supravegherea frontierelor, FRONTEX.

În prezent, acordul Schengen permite reintroducerea temporară a controalelor la graniţa dintre două state membre în cazul unei "ameninţări grave pentru ordinea publică sau securitatea internă", o dispoziţie utilizată până în prezent pentru a împiedica deplasarea suporterilor agresivi la meciurile de fotbal sau a manifestanţilor violenţi înaintea marilor reuniuni internaţionale. Parisul a invocat această clauză pentru a suspenda circulaţia trenurilor de la Ventimiglia (ultima staţie aflată pe teritoriul italian înaintea graniţei cu Franţa) şi sud-estul Franţei.

Surse europene au afirmat sâmbătă că actuala criză franco-italiană nu va face decât să accelereze o reformă a spaţiului Schengen, deja necesară pentru rezolvarea situaţiei României şi Bulgariei. Aderarea celor două ţări la Schengen a fost blocată de Franţa şi Germania, care au invocat eforturile insuficiente în lupta împotriva corupţiei.

Pentru a rezolva impasul, autorităţile de la Bruxelles analizează de câteva luni un mecanism care să permită măsuri speciale în cazul apariţiei unor "disfuncţii" într-un stat membru. "Fluxurile migratorii masive pot fi considerate drept o disfuncţie", au apreciat sursele citate.

Liderul Verzilor în Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit, a declarat însă că astfel de măsuri nu înseamnă decât "o destrămare a integrării europene".

"La ultimele valuri de extindere a UE, au fost impuse clauze de salvgardare pentru că nu voiam instalatori polonezi, acum le propunem pentru că nu vrem refugiaţi, deşi, pentru a rezolva această problemă, trebuie să dăm dovadă de solidaritate", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici