Franţuzoaicele se mobilizează pentru susţinerea lui Gisele Pelicot, aflată într-un proces de viol

Femeile din Franţa se mobilizează pentru a o susţine pe Gisele Pelicot, femeia aflată în centrul unui proces de viol în masă.

Urmărește
1247 afișări
Imaginea articolului Franţuzoaicele se mobilizează pentru susţinerea lui Gisele Pelicot, aflată într-un proces de viol

Sute de persoane, majoritatea femei, s-au adunat sâmbătă în oraşe din Franţa pentru a o susţine pe Gisele Pelicot, al cărei soţ este judecat, acuzat că a drogat-o şi a recrutat zeci de străini pentru a o viola într-un caz care a şocat naţiunea, scrie Reuters.

Asociaţiile feministe au convocat aproximativ 30 de adunări în oraşe de la Marsilia la Paris, unde pe Place de la Republique se puteau citi pe bannere „Sprijin pentru Gisele” şi „Victime vă credem”.

Pe măsură ce povestea sa s-a răspândit în Franţa de la începerea procesului la începutul acestei luni, Pelicot, acum în vârstă de 72 de ani, a devenit un simbol al luptei Franţei împotriva violenţei sexuale.

Decizia ei de a renunţa la un proces privat şi de a insista asupra unui proces public, care va dura până în decembrie, a fost menită să alerteze publicul cu privire la abuzurile sexuale şi leşinurile induse de droguri, au declarat avocaţii ei.

„Îi mulţumim de o mie de ori pentru curajul său enorm”, a declarat pentru BFM TV Fatima Benomar, militantă feministă din cadrul asociaţiei «Coudes a Coudes», adăugând că adunările au fost, de asemenea, pentru a arăta sprijin tuturor victimelor violurilor.

Dominique Pelicot, în vârstă de 71 de ani, este acuzat că şi-a drogat în mod repetat soţia şi a permis unor străini să o violeze în locuinţa cuplului pe parcursul unui deceniu.

El ar fi trebuit să depună mărturie săptămâna aceasta, dar a fost scutit din cauza stării de sănătate. Dacă va fi apt, este de aşteptat să depună mărturie luni.

În Marsilia, unde aproximativ 200 de protestatari s-au adunat în faţa Palatului de Justiţie, Lou Salome Patouillard, o artistă în vârstă de 41 de ani, a declarat: „Sunt aici pentru a o susţine pe Gisele şi pe toate femeile, deoarece există multe Giseles, prea multe Giseles”.

Procurorii au declarat că Pelicot a oferit sex cu soţia sa pe un site web şi a filmat abuzul. Alţi 50 de bărbaţi acuzaţi că au luat parte la abuzuri sunt, de asemenea, judecaţi.

Avocata lui Pelicot, Beatrice Zavarro, a declarat presei franceze că Pelicot îşi recunoaşte faptele. Unii dintre ceilalţi acuzaţi şi-au recunoscut vinovăţia, în timp ce alţii au declarat că au crezut că Gisele Pelicot s-a prefăcut că doarme şi a fost o participantă consimţit, potrivit presei franceze.

Fiecare dintre ei riscă până la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici