- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Frattini: Să fie informate autorităţile italiene când vin persoane care au comis delicte
Ministrul Franco Frattini a declarat, luni, că garanţiile pe care le cere României pentru evitarea pătrunderii infractorilor în Italia presupun o comunicare din partea autorităţilor române în situaţiile în care în Italia ajung persoane care au comis delicte, ceea ce va permite supravegherea lor.
Frattini: Să fie informate autorităţile italiene când vin persoane care au comis delicte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Este extrem de simplu tabloul legal în care noi trebuie să operăm. Tabloul legal înseamnă control la frontiere, dar şi acord Schengen care este încă în vigoare şi conform căruia fiecare persoană care intră într-un spaţiu inclus în Schengen - în comparaţie cu România, care încă nu este membru al Acordului Schengen - trebuie să aibă paşaport şi să fie supusă unui control din partea poliţiei de frontieră. Nu va fi blocat decât dacă există un mandat de arestare, este vorba doar de un control", a spus Frattini, întrebat de un jurnalist român ce fel de garanţii a cerut României că nu vor mai ajunge infractori în Italia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
"Dar ceea ce noi credem că trebuie făcut este ca în anumite cazuri - autorităţile române deja au făcut asta - când o persoană vine din România în Italia şi se prezintă la controlul paşapoartelor, o persoană care a comis delicte (...), aşteptăm o comunicare ca să fie informate autorităţile italiene", a spus Frattini, la conferinţa de presă comună cu ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu.
El a menţionat în acest sens exemplu unei persoane care, în cursul zilei de luni, s-a îmbarcat cu destinaţia Roma de la un aeroprot din Bucureşti.
"Această persoană este cunoscută ca autoare a unor infracţiuni. Nu putem să o blocăm, tocmai pentru că există libera circulaţie, dar prin colaborare se poate informa poliţia italiană şi vreau să înţelegeţi că e modul corect de a permite poliţiei italiene să acţioneze, tocmai pentru că respectă libera circulaţie", a spus Frattini, adăugând că astfel va fi posibilă individualizarea unei persoane care a comis infracţiuni şi care permite supravegherea acesteia.
"Nu există niciun secret să spunem că acei responsabili ai violării adolescentei de 14 ani au fost individualizaţi şi datorită colaborării cu agenţi ai poliţiei române", a spus Frattini, adăugând că poliţia italiană a putut lucra mai bine graţie colaborării cu agenţii români.
Frattini a răspuns astfel unei întrebări în legătură cu o solicitare făcută luni, la Bruxelles, Guvernului român de a oferi garanţii că în Italia nu vor mai ajunge infractori români, explicând că doar "grupuri mici" de români din Italia comit infracţiuni.
"Franţa a expulzat doar în 2008 peste 7.000 de cetăţeni români, Italia a expulzat doar aproximativ 40. În acest context, autorităţile române trebuie să ne ofere asigurări că nu vor mai fi infractori români pe străzile noastre", a declarat Franco Frattini înainte de începerea, la Bruxelles, a reuniunii Consiliului pentru Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE).
Italia doreşte "unele garanţii" din partea României referitoare la "grupurile mici" de români care creează probleme de siguranţă, aproximativ unu la sută dintre românii din ţara noastră, a explicat Franco Frattini, citat de APcom.
"Românii din Italia sunt aproximtiv un milion şi poate că avem 10.000 de persoane care creează probleme şi 990.000 care sunt bineveniţi. Cerem României unele garanţii pentru a tempera efectul acestor 10.000, care sunt un grup mic dar care creează o impresie opiniei publice italiene", a subliniat Frattini.
"Cei 990.000 de români sunt binevenţi ca prieteni, ca persoane care muncesc, ca cetăţeni europeni care au tot dreptul să rămână. Pur şi simplu aceasta este situaţia", a insistat Frattini.
"Noi considerăm România un partener absolut strategic, eu am fost unul dintre principalii avocaţi ai României în Uniunea Europeană", adaugă Franco Fratiini, fost comisar european pentru Justiţie şi Afaceri Interne.
Anterior, şeful diplomaţiei de la Roma afirma că Italia va continua să accepte românii care muncesc şi respectă legile, dar va lua măsuri dure împotriva celor care comit infracţiuni.
"Italia reiterează clar că noi acceptăm şi vom continua să acceptăm românii care muncesc şi respectă legile, dar, în acelaşi timp, vom lua măsuri dure împotriva celor care nu respectă legile", sublinia Franco Frattini.
Citeşte şi
Diaconescu: Nu vom lua nicio măsură de limitare a dreptului de liberă circulaţie
Frattini: Am cerut României trimiterea unui contingent de poliţie mai mare în Italia
Frattini: Românii condamnaţi în Italia să execute pedeapsa în România
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO