- Home
- Externe
- WASHINGTON, (28.01.2015, 17:56)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Freedom House: Libertatea înregistrează un regres la nivel mondial pentru al nouălea an consecutiv
Tacticile tot mai agresive ale regimurilor autoritare şi o creştere a numărului atacurilor teroriste au controbuit la declinul libertăţii la nivel global în 2014, potrivit raportului anual al Freedom House privind situaţia drepturilor politice şi libertăţilor civile.
Urmărește
113 afișări
Freedom House: Libertatea înregistrează un regres la nivel mondial pentru al nouălea an consecutiv (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Raportul "Freedom in the World 2015" (Libertatea în lume 2015) subliniază declinul libertăţii în lume pentru al nouălea an consecutiv.
"Acceptarea democraţiei ca forma dominantă de guvernământ în lume - şi a unui sistem internaţional construit pe idealuri democratice - se află sub ameninţare mai mult decât oricând în ultimii 25 de ani", a declarat Arch Puddington, vicepreşedinte pentru această cercetare.
Aproape de două ori mai multe ţări se confruntă cu un regres mai degrabă decât cu un progres - 61 faţă de 33 -, iar numărul ţărilor care înregistrează îmbunătăţiri a atins cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Raportul citează invadarea Ucrainei de către Rusia, regresul democraţiei sub preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, intensificarea campaniei împotriva libertăţii presei şi a societăţii civile de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi continuarea centralizării autorităţii în China, ca dovezi ale desconsiderării tot mai mari faţă de standardele democratice identificate în aproape toate regiunile lumii.
Raportul subliniază impactul terorismului asupra libertăţii în 2014. Din Africa de Vest până în Orientul Mijlociu şi Asia de Sud, forţele jihadiste radicale au invadat guvernele locale şi zonele civile. Impactul lor în ţări precum Irak, Siria, Pakistan şi Nigeria este devastator, întrucât ucid fără discriminare membri ai forţelor de securitate şi civili, iau ostatici cetăţeni străini şi ucid sau transformă în sclavi membri ai minorităţilor religioase, inclusiv musulmani pe care îi consideră apostaţi.
Raportul evaluează situaţia libertăţii în 195 de ţări şi 15 teritorii pe durata anului 2014. Fiecărei ţări sau teritoriu i se acordă două scoruri numerice - de la 1 la 7 - pentru drepturi politice şi libertăţi civile, cu 1 fiind desemnate cele mai libere şi 7 cel mai puţin libere. Media acestor două scoruri stabileşte dacă ţara este liberă parţial liberă sau dacă nu este liberă.
Dintre cele 195 de ţări evaluate, 89 (46 la sută) sunt considerate libere, 55 (28 la sută) parţial libere şi 51 (26 la sută) sunt considerate ca nefiind libere. România se numără printre cele 89 de ţări libere, obţinând acelaşi scor (2) atât în privinţa drepturilor politice, cât şi a libertăţilor civile.
Un număr îngrijorător de ţări puternice din punct de vedere economic sau cu influenţă regională au înregistrat regrese: Azerbaidjan, Egipt, Kenya, Nigeria, Rusia, Thailanda, Turcia şi Venezuela. Continuând tendinţa recentă, cele mai grave regrese afectează libertatea de exprimare, societatea civilă şi statul de drept. Numeroase ţări au pierdut teren din cauza supravegherii statului, a restricţiilor privind comunicaţiile prin Internet şi limitarea autonomiei personale.
Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au cele mai proaste scoruri din lume, urmate de Eurasia. Siria, o dictatură devastată de un război civil, diviziuni etnice şi terorism necontrolat, a primit cel mai scăzut scor din lume, pe care nicio altă ţară nu l-a primit în ultimul deceniu. O excepţie notabilă de la tendinţa negativă o reprezintă Tunisia, care a devenit prima ţară arabă ce deţine statutul de ţară liberă de când Libanul a fost acaparat de războiul civil în urmă cu 40 de ani.
Dintre cele 51 de ţări şi teritorii desemnate ca nefiind libere, 12 au primit cel mai prost scor posibil, respectiv şapte, atât pentru drepturile politice, cât şi pentru libertăţile civile.
Pe ultimele locuri se află Republica Centrafricană, Guineea Ecuatorială, Eritreea, Coreea de Nord, Arabia Saudită, Somalia, Sudan, Siria, Turkmenistan şi Uzbekistan. Dintre teritorii, pe ultimele locuri se află Tibetul şi Sahara Occidentală.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe