FT: Administraţia SUA aprobă vânzarea de sisteme Patriot Poloniei, care, pe fondul ameninţărilor Rusiei, vrea cea mai avansată tehnologie/ Detaliile contractului de 10,5 miliarde dolari urmează să fie stabilite

Departamentul de Stat a aprobat un acord de 10,5 miliarde dolari privind vânzarea de sisteme Patriot Poloniei, naţiune strategică pe flancul estic al NATO, scrie FT, notând că detaliile contractului vor fi stabilite cu Varşovia, care, pe fondul ameninţărilor ruse, vrea cea mai avansată tehnologie.

Urmărește
5293 afișări
Imaginea articolului FT: Administraţia SUA aprobă vânzarea de sisteme Patriot Poloniei, care, pe fondul ameninţărilor Rusiei, vrea cea mai avansată tehnologie/ Detaliile contractului de 10,5 miliarde dolari urmează să fie stabilite

FT: Administratia SUA aprobă vânzarea de sisteme Patriot Poloniei, care, pe fondul ameninţărilor Rusiei, vrea cea mai avansată tehnologie/ Detaliile contractului de 10,5 miliarde de dolari urmeaza sa fie stabilite

"Departamentul de Stat american a aprobat un posibil acord în valoare de 10,5 miliarde $ privind vânzarea de sisteme de rachete Patriot Poloniei (...). Naţiune de importanţă strategică pe flancul de est al NATO, Polonia a început accelerarea eforturilor de modernizare a forţelor armate de când Rusia a anexat, în anul 2014, Peninsula Crimeea, situată în Ucraina vecină. Statul central-european este una dintre puţinele naţiuni membre NATO care alocă 2% din PIB pentru apărare, iar luna trecută s-a angajat să suplimenteze acest buget la 2,5% până în 2030", comentează cotidianul Financial Times.

Polonia a semnat un "memorandum de intenţie" cu Statele Unite privind contractul achiziţionării sistemelor Patriot cu ocazia vizitei efectuate în iulie la Varşovia de preşedintele american, Donald Trump. Antoni Macierewicz, ministrul polonez al Apărării, explicase că acordul final va fi semnat până la sfârşitul anului 2017.

Proiectul de acord prevede vânzarea de către SUA a patru sisteme radar, a patru unităţi de comandă, a 16 rampe de lansare şi a 208 rachete de tip PAC-3, a transmis Agenţia SUA pentru Cooperare în domeniul Securităţii şi Apărării (DSCA). Sistemele sunt produse de compania americană Raytheon.

Un oficial din cadrul Departamentului de Stat de la Washington a explicat că sistemele Patriot - concepute pentru a intercepta rachete şi avioane fără pilot - vor conferi Poloniei mai multă flexibilitate pentru a efectua operaţiuni militare aeriene şi balistice cu Statele Unite ale Americii şi cu alte ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice care deja au sisteme de acest tip. "Eforturile în curs ale Poloniei în scopul modernizării capabilităţilor militare oferă noi oportunităţi de potenţială cooperare între ţările noastre", a declarat oficialul american.

"Vânzarea trebuie să primească şi aprobarea Congresului SUA, întrucât implică tehnologie avansată. Agenţia SUA pentru Cooperare în domeniul Securităţii şi Apărării a comunicat că prevederile detaliate ale contractului şi clauzele de reciprocitate, solicitate de Polonia, încă «nu au fost stabilite, urmând să fie elaborate în cursul negocierilor dintre cumpărător şi furnizori». Ministerul polonez al Apărării a semnalat disponibilitatea de a aloca cel mult 10,5 miliarde de dolari pentru sistemele Patriot, precizând că are experienţă în obţinerea unor contracte avantajoase ca preţ. De asemenea, instituţia a reiterat intenţia de a achiziţiona cea mai avansată versiune a sistemului Patriot", observă Financial Times.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici