- Home
- Externe
- WASHINGTON, (03.06.2019, 16:36)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FT: La 30 de ani de la protestele Tiananmen, tinerii din China preferă confortul în locul democraţiei
Tinerii din China, care la trei decenii de la protestele din Piaţa Tiananmen se bucură de o serie de libertăţi, par să îşi fi pierdut încrederea în Statele Unite, preferând confortul material mai degrabă decât democraţia, comentează Financial Times.
Urmărește
1669 afișări
FT: La 30 de ani de la protestele Tiananmen, tinerii din China preferă confortul în locul democraţiei
Protestele desfăşurate la Beijing în anul 1989 evidenţiau dorinţa de instaurare a democraţiei în China. "Treizeci de ani mai târziu, tinerii chinezi se bucură de multe dintre beneficiile pe care le cereau protestatarii: libertate de circulaţie în străinătate, libertate de a-şi alege locurile de muncă şi detaşare de greutăţile zilnice ale corupţiei şi inflaţiei. Dar, în loc să vrea democraţie - un alt drept cerut de predecesorii lor - sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de SUA, în contextul conflictului comercial prelungit şi al sentimentului că în sfârşit China este egală cu America din multe puncte de vedere", comentează editorialistul Lucy Hornby într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul "La trei decenii după Tiananmen, tinerii din China îşi pierd încrederea în SUA / Noua generaţie este definită prin conflictul comercial şi confortul material, mai degrabă decât prin democraţie".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
A 30-a comemorare a acţiunilor de reprimare a protestelor din Piaţa Tiananmen a confirmat că membrii prosperei clase de mijloc din China nu se vor ridica neapărat împotriva Partidului Comunist, aşa cum s-ar aştepta mulţi observatori internaţionali.
"Tinerii născuţi în acest secol ştiu doar că economia Chinei a luat amploare. Îşi aduc aminte doar de Jocurile Olimpice de Vară din 2008 şi de avântul economic", afirmă Xiao Qiang, care studiază situaţia Internetului în China la Universitatea Berkley din California. În schimb, generaţia sa, născută în perioada de stagnare de după Revoluţia Culturală, considera "Statele Unite standardul de aur la care spera să ajungă".
Aniversarea actelor de reprimare nu va fi marcată în China, unde autorităţile evită constant orice referire la evenimente. Wei Fenghe, ministrul Apărării, a declarat la Conferinţa pentru Dialog Shangri din Singapore că reacţia autorităţilor a fost decizia "corectă" în 1989, argumentând că naţiunea beneficiază de atunci de "stabilitate".
"Chinezii trebuie înţeleşi. Poate că înjurăm Guvernul, dar vrem o naţiune chineză de succes", afirmă un angajat din domeniul tehnologiei numit Song, în vârstă de peste 20 de ani, care susţine că a crescut "sub influenţa culturii americane". A refuzat să îşi dezvăluie numele întreg, din cauza sensibilităţii subiectelor relaţiilor China-SUA şi aniversării din 4 iunie.
"Până în luna mai, când negociatorii Beijingului şi Washingtonului eşuaseră în semnarea unui acord pentru a pune capăt conflictului comercial, presa de stat chineză a avut grijă să nu stârnească sentimente antiamericane. Beijingul a relaxat restricţiile în contextul impasului negocierilor. Acum, poziţiile presei de stat împotriva «intimidărilor» americane au avut efect asupra tinerilor precum Song, a cărui admiraţie faţă de SUA s-a diminuat din cauza războiului comercial", notează FT.
"Este un sentiment foarte neconfortabil. Este ca şi cum ai gândi despre cineva că este un tip puternic, dar se întoarce împotriva ta", spune Song.
Tinerii chinezi care sunt suficient de bogaţi pentru a călători nu mai găsesc în străinătate lucruri atât de impresionante comparativ cu ce au în ţara lor. "Oamenii nu prea mai sunt atât de idealişti despre America. Merg acolo şi descoperă o serie de probleme. În plus, acum avem libertatea de a călători şi putem face comparaţii", afirmă un tânăr absolvent.
În ianuarie, preşedintele Xi Jinping a cerut "intensificarea educaţiei ideologice şi politice în rândul tinerilor" în cadrul unei conferinţe pe tema "prevenirii extinderii riscurilor majore". Sensul implicit este că Partidul Comunist chinez încă îi consideră pe tineri o potenţială ameninţare la adresa regimului", subliniază analistul Xiao Qiang, de la Universitatea Berkeley.
După protestele din 1989, "Partidul Comunist chinez a redublat eforturile pentru inculcarea mândriei patriotice în tânăra generaţie", explică Jessica Chen Weiss, profesor la Universitatea Cornell.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe