FT: Marian Lupu ar putea fi personajul-cheie pentru formarea unei coaliţii în R.Moldova

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, ar putea juca un rol-cheie în formarea unei coaliţii pentru preluarea puterii în R.Moldova, poziţie obţinută după ce a părăsit Partidul Comuniştilor în urma alegerilor controversate din aprilie, comentează Financial Times în ediţia electronică.

14 afișări
Imaginea articolului FT: Marian Lupu ar putea fi personajul-cheie pentru formarea unei coaliţii în R.Moldova

FT: Marian Lupu ar putea fi personajul-cheie pentru formarea unei coaliţii în R.Moldova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, 43 de ani, pare să fie personajul-cheie în formarea unei largi coaliţii, având în vedere faptul că nici comuniştii proruşi şi nici liberalii prooccidentali nu au reuşit să obţină, în urma alegerilor legislative anticipate de săptămâna trecută, cele 61 de mandate de care este nevoie pentru alegerea unui preşedinte care sa-l înlocuiască pe cel actual, Vladimir Voronin.

Abilitatea sa de a se adresa ambelor comunităţi, atât celei vorbitoare de limba moldoveană, cât şi celei ce vorbeşte limba rusă, alături de impulsul dat democraţilor - care nu au intrat în Parlament după alegerile din aprilie, dar care au obţinut 12,5 la sută din voturi la scrutinul din iulie - l-au făcut "indispendabil pentru opoziţie", potrivit publicaţiei. "Avem nevoie de un dialog politic foarte larg, atât timp cât niciun partid nu dispune de suficiente voturi pentru a alege preşedintele" ţării, a declarat Lupu.

Împreună, cele patru partide de opoziţie formează majoritatea simplă deţinând cu patru voturi mai multe decât comuniştii, dar au nevoie de încă opt voturi pentru a putea alege un nou şef al statului cu minim 61 de voturi. "Comuniştii vor încerca să dezbine şi să conducă", a avertizat Lupu, în opinia căruia fosta opoziţie are nevoie, în primul rând, să ajungă la o poziţie comună şi ulterior să negocieze cu comuniştii. "Voronin este în prezent în situaţia în care nu are altă soluţie decât să accepte un nou preşedinte", este de părere liderul democrat.

Însă, acest economist care a lucrat pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi pentru Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este privit cu suspiciune de numeroşi activişti din rândul opoziţiei, pentru că a devenit membru al Partidului Comuniştilor în 2005. Ca şi aceştia, el doreşte consolidarea statalităţii acestei ţări, păstrarea neutralităţii acesteia faţă de NATO şi un "parteneriat strategic" cu Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici