- Home
- Externe
- (10.07.2020, 22:40)
- Mihai Draghici
FT: Noi propuneri pentru depăşirea impasului bugetului UE / Charles Michel confirmă condiţia statului de drept
- FT: Preşedintele Consiliului European formulează noi propuneri pentru depăşirea impasului în negocierile pe tema bugetului UE
- Charles Michel propune un fond special de 5 miliarde de euro pentru atenuarea efectelor crizei Brexit
- Liderul european a confirmat ideea condiţionării alocării fondurilor UE de respectarea normelor statului de drept
Urmărește
476 afișări
FT: Noi propuneri pentru depăşirea impasului bugetului UE / Charles Michel confirmă condiţia statului de drept
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a formulat noi propuneri pentru depăşirea impasului în negocierile pe tema bugetului UE, anunţând un fond destinat crizei Brexit şi confirmând condiţionarea alocării fondurilor pentru redresare de respectarea normelor statului de drept, scrie FT.
Ţările Uniunii Europene care riscă un şoc economic cauzat de Brexit ar putea accesa un fond special de cinci miliarde de euro, potrivit unui plan propus de Charles Michel, preşedintele Consiliului European, pentru depăşirea impasului bugetar, potrivit cotidianului Financial Times. Charles Michel a cedat solicitărilor mai multor ţări, precum Irlanda şi Belgia, care au cerut susţinere financiară suplimentară pentru a rezista unui eventual dublu şoc economic la începutul anului viitor - încheierea fără acord a tranziţiei post-Brexit şi efectele pandemiei.
Iniţiativa este o tentativă a lui Charles Michel pentru deblocarea negocierilor pe tema planului UE de redresare financiară, în valoare de 750 de miliarde de euro, înaintea summitului european de săptămâna viitoare. Preşedintele Consiliului European a cerut "curaj politic" pentru depăşirea disensiunilor referitoare la planul de atenuare a efectelor crizei, asociat negocierilor pe tema bugetului pe termen lung. Alte elemente ale propunerii lui Charles Michel includ accelerarea rambursării creditelor propuse de Bruxelles pentru finanţarea relansării post-pandemie, un mecanism care potrivit preşedintelui Consiliului European poate funcţiona prin colectarea de fonduri printr-un nou sistem fiscal destinat marilor companii şi printr-o taxă pe dioxid de carbon impusă importurilor extracomunitare. De asemenea, în fondul de redresare, nivelul cheltuielilor alocate prin politici ecologice creşte de la 20% la 30%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Charles Michel a confirmat planul de condiţionare a alocării fondurilor pentru relansare de respectarea normelor statului de drept, dar propunerea sa riscă să fie considerată insuficientă de ţările care vor un sistem dur de sancţionare a statelor care nu respctă independenţa justiţiei. În cadrul sistemului, orice încălcare a normelor statului de drept şi de sancţionare trebuie aprobate prin majoritatea calificată a statelor membre UE, astfel că există posibilitatea ca deciziile să poată fi blocate de Ungaria, Polonia şi aliaţii acestora, notează FT. În urmă cu câteva zile Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Valori şi Transparenţă, a declarat că respectarea normelor statului de drept şi combaterea corupţiei vor fi condiţii pentru alocarea fondurilor europene, inclusiv a celor pentru relansare.
Charles Michel a catalogat drept "semnificativ" eventualul Fond de rezervă Brexit, care ar urma să fie utilizat pentru "susţinerea ţărilor, regiunilor şi sectoarelor afectate cel mai mult" de ieşirea Marii Britanii din UE.
Uniunea Europeană a avertizat, joi, cetăţenii britanici să se pregătească pentru controale amănunţite la frontierele europene şi pentru alte probleme care ar putea apărea în cazul expirării tranziţiei post-Brexit fără niciun acord. Negociatorul-şef al UE pe tema Brexit, Michel Barnier, a declarat că rămân "divergenţe semnificative" în negocierile cu Marea Britanie privind viitoarele relaţii bilaterale. În acest context, Comisia Europeană a emis un document privind politicile comunitare prin care avertizează asupra "modificărilor ample şi automate" generate de Brexit.
Charles Michel a precizat că Bruxellesul va evalua până în noiembrie 2020 impactul generat de Brexit, pentru a putea stabili cum vor fi distribuite cele cinci miliarde de euro. Uniunea Europeană şi Marea Britanie au anunţat în ultimele luni că nu au înregistrat progrese majore în negocierile pe tema relaţiilor post-Brexit. Guvernul Boris Johnson a transmis Uniunii Europene în iunie că se opune prelungirii perioadei de tranziţie post-Brexit, amplificând riscurile unui blocaj în relaţiile bilaterale după 1 ianuarie 2021. Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre UE şi Marea Britanie.
Bugetul Uniunii Europene în perioada 2021-2027 urmează să ajungă la nivelul de 1.100 de miliarde de euro. Liderii statelor europene şi ai instituţiilor UE încearcă să aprobe noul proiect bugetar multianual şi planul de asistenţă financiară în scopul redresării economice propus de Comisia Europeană, în valoare de 750 de miliarde de euro.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump