FT: Rivalitatea SUA-China va domina secolul 21/ Ascensiunea Beijingului, o provocare pentru Occident. Potenţialul conflictelor destructive, nelimitat

Rivalitatea între Statele Unite şi China pe plan mondial va marca secolul 21, iar ascensiunea politică şi economică a Beijingului va genera provocări pentru Occident, comentează cotidianul Financial Times.

Urmărește
6319 afișări
Imaginea articolului FT: Rivalitatea SUA-China va domina secolul 21/ Ascensiunea Beijingului, o provocare pentru Occident. Potenţialul conflictelor destructive, nelimitat

Rivalitatea SUA-China va domina secolul 21/ Ascensiunea Beijingului,o provocare pentru Occident

"China este o superputere emergentă. Statele Unite sunt actuala superputere. Potenţialul conflictelor destructive între cei doi uriaşi pare a fi nelimitat. Şi totuşi cele două puteri sunt interconectate. Dacă vor eşua în menţinerea relaţiilor de cooperare rezonabilă, există potenţialul de a genera dezastre nu doar asupra fiecăreia dintre ele, ci şi asupra întregii lumi", notează editorialistul Martin Wolf într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul "Rivalitatea SUA - China va configura secolul 21; Ascensiunea economică şi puterea politică a Beijingului constituie provocări majore pentru Occident".

"China este un rival al Statelor Unite din două puncte de vedere: al puterii şi ideologiei. Această combinaţie de atribute ar putea aminti de conflictul cu puterile Axei în al II-lea Război Mondial sau de conflictul cu Uniunea Sovietică în Războiul Rece. Sigur că situaţia Chinei este foarte diferită. Dar China are potenţialul de a fi mult mai puternică. Ascensiunea puterii Chinei, din punct de vedere economic şi politic, este evidentă. Potrivit FMI, PIB-ul Chinei pe cap de locuitor a fost, în 2017, la nivelul de 14% faţă de cel din SUA din punctul de vedere al preţurilor de piaţă şi de 28% din punctul de vedere al parităţii puterii de cumpărare, în creştere de la 3%, respectiv de la 8% în anul 2000. Totuşi, dat fiind că populaţia Chinei este de patru ori mai mare decât a SUA, PIB-ul a fost în 2017 la nivelul de 62% din cel al Statelor Unite din punctul de vedere al preţurilor de consum, respectiv la nivelul de 119% la indicatorul parităţii puterii de cumpărare. (...) Mărimea contează. Este improbabil ca economia Chinei să nu ajungă să o depăşească pe cea a SUA, chiar dacă, în medie, fiecare locuitor din Statele Unite va fi mult mai prosper decât locuitorii Chinei. De asemenea, China este deja o piaţă de exporturi mai importantă decât SUA pentru multe ţări importante, în principal din estul Asiei", explică editorialistul FT.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII  

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici