FT: Serviciile secrete britanice se tem că Rusia foloseşte softuri antivirus Kaspersky pentru spionaj / Reacţia producătorului de soluţii antivirus

Serviciile secrete britanice se tem că un soft antivirus Kaspersky oferit gratuit de Banca Barclays la peste două milioane de clienţi ar putea fi utilizat de instituţii guvernamentale din Rusia pentru colectarea de informaţii, relatează cotidianul Financial Times.

Urmărește
1749 afișări
Imaginea articolului FT: Serviciile secrete britanice se tem că Rusia foloseşte softuri antivirus Kaspersky pentru spionaj / Reacţia producătorului de soluţii antivirus

Un oficial din cadrul Guvernului de la Londra a declarat pentru FT că Serviciul Guvernamental de Informaţii (GCHQ) a exprimat de câteva luni preocupări privind distribuirea în Marea Britanie a softurilor antivirus produse de Kaspersky Lab, una dintre cele mai de succes companii de securitate cibernetică din lume.

GCHQ suspectează că Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) utilizează Kaspersky ca instrument pentru a spiona obiective din străinătate.

Banca Barclays, care le-a oferit gratuit începând din 2008 soluţii antivirus utilizatorilor serviciilor bancare online, ar vrea acum încetarea contractelor cu firma Kaspersky Lab.

Oficiali din cadrul serviciilor secrete britanice se tem că distribuirea softurilor antivirus Kaspersky de către Barclays expune spionajului persoane cu grad mare de risc - angajaţi ai instituţiilor guvernamentale sau ai armatei britanice - care, fiind clienţi ai băncii, au instalat sisteme antivirus Kaspersky în reţelele informatice de acasă.

Deocamdată, nu există dovezi care să sugereze că vreun client al companiei bancare Barclays şi-ar fi compromis securitatea prin utilizarea produselor antivirus Kaspersky.

Reprezentanţi ai Băncii Barclays confirmă intenţia de a renunţa la contractul cu firma Kaspersky, dar susţin că decizia a fost luată din raţiuni de ordin comercial, fără nicio legătură cu preocupările formulate de GCHQ.

Atât oficiali ai companiei Barclays, cât şi reprezentanţi ai GCHQ susţin că nu au discutat deloc despre suspiciuni legate de produsele Kaspersky. "Nu am primit niciodată recomandări din partea Serviciului Guvernamental de Informaţii (GCHQ) sau a Centrului Naţional britanic pentru Siguranţa Cibernetică (NCSC) referitor la Kaspersky", a comunicat Banca Barclays.

Centrul Naţional britanic pentru Siguranţa Cibernetică, un departament al GCHQ care colaborează cu sectorul privat pentru îmbunătăţirea siguranţei cibernetice la nivel naţional, a comunicat: "NCSC nu a recomandat niciodată Băncii Barclays să renunţe la produsele antivirus Kaspersky. Orice sugestie în acest sens este neadevărată. NCSC nu este autoritate de reglementare, nu autorizează şi nu interzice niciun produs. Schemele noastre de reglementare nu acoperă servicii antivirus".

Controversele privind produsele Kaspersky s-au amplificat din septembrie, când Departamentul american pentru Siguranţa Naţională a interzis folosirea softurilor antivirus ale acestei firme în toate instituţiile guvernamentale din Statele Unite ale Americii.

Serviciile de informaţii din SUA şi Israel susţin că deţin dovezi că softuri antivirus Kaspersky au fost folosite de agenţii secrete ruse pentru sustragerea de date sensibile, afirmă oficiali de rang înalt citaţi de FT.

Compania Kaspersky respinge acuzaţiile, oferind asigurări că nu a avut "legături inadecvate cu nicio agenţie guvernamentală"

"Nu a fost prezentată public nicio dovadă credibilă de către nimeni. Acuzaţiile privind legături inadecvate cu Administraţia din Rusia sunt bazate pe acuzaţii false şi pe presupuneri incorecte, inclusiv sugestiile că reglementări şi politici ruse ar avea impact asupra companiei", a comunicat Kaspersky Lab, unul dintre cei mai populari producători de soluţii antivirus din lume, având peste 400 de milioane de utilizatori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici