- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FT: UE are puţine mijloace de constrângere a României şi Bulgariei, pe fondul stagnării reformelor
Oficialii UE susţin că dispun de puţine instrumente de a constrânge România şi Bulgaria să se alinieze la standardele europene, în pofida stării generale de nemulţumire la nivelul vechilor state faţă de stagnarea reformelor în noile ţări membre, relatează Financial Times în ediţia electronică.
FT: UE are puţine mijloace de constrângere a României şi Bulgariei, pe fondul stagnării reformelor (Imagine: www.flagsonline.it)
Cu câteva luni înainte de aderarea României şi Bulgariei la UE, blocul comunitar se găsea în faţa unei mari dileme. Pe de o parte, UE era conştientă că cele două ţări nu sunt pregătite pentru aderare, pe de altă parte ştia că nu putea amâna integrarea celor două state balcanice fără a-şi încălca promisiunile şi afecta reputaţia sa, scrie Financial Times.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Tratatele de aderare ale celor două ţări conţin trei clauze care reprezintă o bază legală de acţiune împotriva României şi Bulgariei, dar acestea sunt aplicabile doar până la sfârşitul anului 2009.
"Clauza de salvgardare economică" permite adoptarea de măsuri în cazul în care aderarea unui stat la piaţa comună afectează sectoarele economice europene. Aceasta prevedere nu poate fi însă invocată deoarece problemele semnalate nu sunt de natură economică.
În baza "clauzei pentru piaţa internă", proiectele finanţate cu fonduri europene pot fi suspendate dacă, de exemplu, UE consideră că Sofia şi Bucureştiul nu s-au conformat normelor care reglementează achiziţiile publice. Subvenţiile acordate sectorului agricol ar putea astfel fi reduse sau suspendate. Oficialii de la Bruxelles susţin că nu pot utiliza această pârghie deoarece faptele de corupţie din cele două ţări nu vizează aceste domenii, agricultura şi achiziţiile publice.
Cea de-a treia clauză, referitoare la "justiţie şi afaceri interne", permite statelor comunitare să refuze recunoaşterea verdictelor pronunţate de instanţe din Bulgaria şi România în cazul în care manifestă puţină încredere în sistemele judiciare ale celor două ţări. Statele UE pot invoca astfel articolul şapte din Tratatul UE care suspendă anumite drepturi ale unei ţări membre dacă se constată că aceasta încalcă "grav şi persistent" principiile libertăţii, democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO