„Aş vrea să le prezint cele mai profunde scuze”, a declarat extremistul de dreapta, adresându-se familiilor trecătorilor ucişi sau răniţi de explozia bombei pe care a plasat-o, la 22 iulie 2011, în apropierea sediului Guvernului norvegian.
Întrebat de procuror dacă vrea să le prezinte scuze şi familiilor celorlalte victime, ucise în clădiri ministeriale sau pe insula Utoeya unde se desfăşura o tabără de vară a Tineretului Laburist, Breivik a răspuns negativ.
Masacrarea tinerilor laburişti şi a angajaţilor ministerelor a fost „atroce dar necesară”, a repetat el, afirmând că 44 dintre persoanele pe care le-a ucis pe insula Utoeya aveau responsabilităţi în cadrul Tineretului Laburist, iar tabăra de vară era „o tabără de îndoctrinare politică”.
În total, 69 de persoane, majoritatea adolescenţi, au murit pe insula Utoeya şi alte opt au fost ucise de explozia, cu puţin înainte, în urma unei camionete-capcană în apropierea turnului în care se află birourile premierului laburist Jens Stoltenberg, care era absent în acel moment.