Experţii prezenţi în centrală se tem că volumul de hidrogen continuă să crească, până când va produce o explozie, prin contact cu oxigenul din aer.
Explozii de hidrogen au avariat, deja, în mod serios, clădirile celor două reactoare de la Fukushima Daiichi (numărul 1), fără să afecteze, însă, interiorul instalaţiei, după cutremurul urmat de un tsunami devastator de la 11 martie.
„Intenţionăm să injectăm azot în clădirea reactorului 1, pentru că probabil în aceasta s-a acumulat hidrogen”, a declarat un oficial din cadrul TEPCO.
Această operaţiune „de neutralizare” ar putea începe încă de miercuri, a adăugat societatea. Ea urmează să dureze câteva zile.
Un gaz inert, azotul este utilizat în mod frecvent în zonele de stocare sensibile, pentru a coborî nivelul de oxigen în aer şi a înlocui, astfel, o parte a atmosferei.
Revenirea temerilor privind o explozie intervine în contextul în care TEPCO a reuşit, miercuri dimineaţa, să oprească scurgerea de apă puternic radioactivă, care se deversa în Oceanul Pacific.