Fumul provenit din incendiile de vegetaţie din Canada, care s-a abătut asupra unor părţi din estul Statelor Unite şi al Canadei într-o ceaţă densă, a ajuns deasupra Norvegiei şi se aşteaptă să ajungă şi în sudul Europei, au declarat vineri autorităţile norvegiene.
Folosind un model de prognoză climatică, oamenii de ştiinţă din domeniul atmosferei şi climei de la Institutul Norvegian de Cercetare a Climei şi Mediului (NILU) au prezis cum se va răspândi fumul prin atmosferă, plutind deasupra ţării scandinave înainte de a se deplasa mai departe spre sud.
"Fumul provenit de la incendiile de pădure din Canada încă se deplasează deasupra Norvegiei. Acesta va ajunge şi în alte părţi ale Europei în următoarele zile", a precizat institutul pe Twitter.
Fumul s-a deplasat deasupra Groenlandei şi Islandei începând cu 1 iunie, iar observaţiile din sudul Norvegiei au înregistrat concentraţii tot mai mari de particule aerosolizate, a precizat instituţia de cercetare independentă.
"Este posibil să putem vedea o parte din ceaţă sau să simţim mirosul de fum", a declarat Nikolaos Evangeliou, cercetător principal la NILU. "Cu toate acestea, nu credem că numărul de particule din aer de aici, din Norvegia, va fi suficient de mare pentru a fi dăunător pentru sănătatea noastră. Atunci când fumul ajunge în Europa, numărul de particule este mult mai mic".
Kjetil Tørseth, director de cercetare la NILU, a declarat că, odată cu creşterea temperaturilor din cauza crizei climatice, incendiile de pădure vor fi probabil mai frecvente şi de o amploare mai mare, relatează
The Guardian.
"Eu cred că acest tip de episoade vor fi mai frecvente în viitor. Şi au, desigur, un impact asupra climei", a declarat el pentru Associated Press. "Suntem interesaţi în special să vedem efectele asupra Arcticii, unde depunerea funinginii pe zăpadă şi gheaţă ar putea creşte de fapt încălzirea locală".
Canada şi coasta de est a SUA au înregistrat niveluri periculoase de poluare din cauza incendiilor canadiene, în special în provincia estică Quebec. Arii masive de aer nesănătos s-au extins până în partea de vest a SUA.
Miercuri a fost cea mai gravă zi de poluare atmosferică cauzată de incendii din istoria recentă a SUA - în aceeaşi zi în care New York şi Detroit au raportat cea mai proastă calitate a aerului din lume.
Fumul a plasat peste 110 milioane de americani sub avertismente de aer toxic, a dus la întârzieri ale zborurilor pe aeroporturile importante, a cauzat amânarea meciurilor din Liga Majoră de Baseball şi a determinat oamenii să scoată măştile de faţă din epoca pandemiei.
Canada a cerut ajutor pentru combaterea a peste 400 de incendii la nivel naţional.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.