Militarii ruşi analizează modalităţi de „protejare a poporului, dacă Rusia nu este consultată în cadrul unor negocieri cu NATO„, a declarat Antonov într-o conferinţă de presă. „Nu sunt numai negocieri, se face şi ceva serios”, a continuat el. „Ministerul Apărării trebuie să se pregătească pentru cel mai rău scenariu posibil”, a subliniat adjunctul ministrului Apărării.
Declaraţiile acestuia survin la doar câteva ore după ce ministrul rus de Extrerne, Serghei Lavrov, a declarat, în Kazahstan, că negocierile cu americanii avansează lent. „Pentru moment, progresul este lent, dar secretarul de Stat american, (Hillary Clinton), a promis să adopte măsuri”, a declarat Lavrov.
El a adăugat că a discutat cu Clinton despre apărarea antirachetă, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Arcticii, joi, în Groenlanda. „Am convenit asupra necesităţii de a conferi un imbold politic eforturilor experţilor, pentru a putea prezenta rezultate concrete preşedinţilor noştri în cadrul summitului G8, la Deauville”, a anunţat ministrul rus de Externe.
Statele Unite şi România au anunţat, săptămâna trecută, un acord privind amplasarea unor interceptoare antirachetă pe teritoriul românesc. Anunţul a fost imediat criticat de Moscova, care se teme că acest proiect poate compromite securitatea arsenalului său de rachete nucleare.
Dar subsecretarul de Stat american Ellen Tauscher a declarat că Moscova nu are motive să se teamă: „Avem relaţii bune cu Rusia. Tocmai am ratificat noul Tratat START şi lucrăm împreună la mai multe probleme. Este un sistem care va apăra (ţările) NATO, iar dacă Rusia optează să lucreze cu noi, în mod cooperant, sistemul va apăra şi Rusia”, a adăugat ea. Rusia şi-a exprimat acordul asupra unei cooperări în cadrul sistemului antirachetă al NATO în Europa la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Lisabona, anul trecut.