- Home
- Externe
- LONDRA, (17.04.2013, 15:22)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Funeralii impozante şi controversate pentru Margaret Thatcher
Funeralii impozante şi totodată controversate pentru baroana Margaret Thatcher, o personalitate marcantă a secolului al XX-lea, s-au desfăşurat miercuri la Catedrala St. Paul, la Londra.
Urmărește
2381 afișări
Funeraliile lui Margaret Thatcher. Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostei "Doamne de Fier", transportat la catedrala St.Paul (Imagine: AFP / MediafaxFoto)
Regina Elizabeth a II-a a luat loc în primul rând, între cei 2.300 de invitaţi, în impozantul edificiu religios, pe jumătate în stil clasic, pe jumătate în stil baroc.
"Funeraliile ceremoniale", cu onoruri militare, relevă importanţa politică a fostului premier britanic, în perioada 1979-1990, deşi acestea se află cu o treaptă mai jos decât funeraliile naţionale organizate pentru ducele de Wellington, amiralul Nelson sau Churchill, cel care a contribuit la înfrângerea nazismului, plâns de întreaga naţiune în 1965.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Înhumarea lui Churchill este ultima la care a asistat regina, cu titlu excepţional.
Întregul Guvern şi premierul David Cameron, toţi foştii premieri britanici, inclusiv laburistul Tony Blair, care revendică în parte moştenirea baroanei, au luat loc în naos.
Downing Street a anunţat prezenţa a doi şefi de stat, a 11 premieri şi a 17 miniştri de Externe în funcţie.
În total, aproape 170 de ţări au trimis reprezentanţi de diverse ranguri, reflectând atât uzanţele protocolare, dar şi aprecieri diferite asupra moştenirii thatcheriste. Astfel, Argentina şi Rusia au boicotat ceremonia.
Mai surprinzător, în opinia unor comentatori britanici, este faptul că niciunul dintre locatarii Casei Albe nu a dat curs invitaţiei de a marca "relaţia privilegiată" anglo-americană, apreciată de către "Mrs T". Doi actori ai finalului Războiului Rece, ultimul preşedinte URSS Mihail Gorbaciov şi reunificatorul Germaniei Helmut Kohl, au prezentat scuze pentru o absenţă din motive de sănătate.
În schimb, celebrităţi din anii '80 s-au aflat în rândul asistenţei, inclusiv Anya Hindmarch, creatoarea impresionantelor genţi purtate de Dopamna de Fier.
Lady Thatcher a prevăzut totul, inclusiv imnuri metodiste din copilăria sa şi fragmente din opere ale unor compozitori englezi, care îi atestă patriotismul inclusiv în privinţa gustului muzical.
Ea vrea o ceremonie apolitică, însă episcopul Londrei Richard Chartres a evocat "uraganul de opţiuni conflictuale din jurul doamnei Thatcher". Slujba religioasă nu este concepută pentru "a prezenta judecăţi, ceea ce îi caracterizează pe politicieni", ci pentru a favoriza "compasiunea şi reconcilierea", a adăugat el.
"Este un omagiu potrivit unui mare premier, respectat în lume", declara mircuri dimineaţa şeful Guvernului conservator, David Cameron, defensiv.
"Trăim cu toţii în umbra lui Margaret Thatcher", a adăugat el, într-un interviu pentru BBC, ai cărui prezentatori erau îmbrăcaţi sobru.
Numeroşi opzanţi şi-au exprimat miercuri furia faţă de costul social al revoluţiei liberale thatcheriste sau opoziţia faţă de modelul ei social, inclusiv numeroşi tineri, pe reţele de socializare,.
Scotland Yard, care a mobilizat aproximativ 4.000 de poliţişti, pentru orice eventualitate, a anunţat că mişcarea de contestare va fi tolerată "dacă are loc în mod demn".
În afara unor strigăte ale unor oponenţi din mulţimea de zeci de mii de simpatizanţi şi de gură-cască masată în spatele gardurilor de protecţie, procesiunea s-a desfăşurat fără incidente.
Peste 700 de militari au fost mobilizaţi pe ruta de 1,9 kilometri a cortegiului funerar, între Palatul Westminster - unde Thatcher a dominat dezbaterile cu vocea sa puternică - şi Catedrala Saint Paul.
Sicriul baroanei Kesteven, născută Margaret Hilda Roberts, fiica unui băcan, înfăşurat într-un Union Jack, a început procesiunea la ora 9.00 GMT (12.00, ora României). Pe sicriu a fost depus un buchet de trandafiri albi şi un bilet scris de mână, pe care putea citi mesajul "mamei noastre, întotdeauna în inimile noastre", semnat Mark şi Carol, fiul şi fiica sa, gemeni.
Sicriul a parcurs străzile capitalei pe afetul unui tun din Primul Război Mondial, pe marşuri funebre compuse de către Chopin, Beethoven şi Mendelssohn.
Militari în ţinută de gală din secolul al XIX-lea au înaintat în paşi de marş, cu o cadenţă de 70 de paşi pe minut.
Clopotul Big Ben a fost oprit, în semn de respect. Dar 19 salve de tun şi un singur clopot, cel de la Saint Paul, au anunţat apropierea.
Sporadic au fost proferate insulte. "Să arzi în iad", a strigat o femeie, Un bărbat agita o pancartă pe care se putea citi mesajul "peste zece milioane de lire sterline pentru funeraliile unei conservatoare". Câţiva oponenţi au întors în mod ostentativ spatele, respectând un consemn lansat pe Facebook. Însă majoritatea a aplaudat.
Odată cu apropierea funeraliilor, apeluri la proteste s-au multiplicat pe reţele de socializare, cu lozinci ca "vrăjitoarea a murit" sau "călătorie sprâncenată"
Critici ai fostului premier britanic au denunţat amploarea şi politizarea funeraliilor, dar şi costul prea mare suportat de contribuabili într-o perioadă de austeritate. Soţia preşedintelui Camerei Comunelor, Sally Bercow, a reproşat o "tentativă de canonizare".
Corpul fostului premier Margaret Thatcher urmează să fie incinerat în cadrul unei ceremonii private.
Politologul Tony Travers apreciază că moştenirea politică a lui Thatcher îi va supravieţui mult timp. "Ea este pur şi simplu prea puternică, prea importantă. Cu atât mai mult moartă, decât atunci când era în viaţă", a declarat el pentru AFP.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Lista invitaţilor la funeraliile lui Margaret Thatcher. Ce personalităţi vor fi prezente
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe