CRIZA ARMAMENTULUI  Furtul de arme afectează forţa de răspuns a Ucrainei

Urmărește
11322 afișări
Imaginea articolului Furtul de arme afectează forţa de răspuns a Ucrainei

Furtul de arme în Legiunea Internaţională a Ucrainei

Într-o perioadă în ca gruparea Wagner reclamă lipsa muniţiei pe front, acuzând conducerea Armatei de nepăsare, lucrurile nu stau strălucit şi în tabăra adversă. La finalul anului trecut, The Kyiv Independent, în colaborare cu postul polonez TVN, a publicat un articol despre furtul de arme în Legiunea Internaţională de Apărare a Ucrainei. Se vorbeşte despre dispariţia suspectă de arme şi de echipamente din unităţi.

După ce a adunat informaţii de la membri ai legiunii, autorii au aflat că au existat de mai multe ori cazuri în care au fost încărcate arme în vehicule civile de teren, care apoi au dispărut. Potrivit luptătorilor, acest lucru ridică suspiciuni, deoarece şoferii nu avea farurile aprinse şi nu purtau haine militare. După cum s-a dovedit, cel puţin 30 de persoane au fost martori la „luarea” de arme.

Cert este că inventarul a relevat lipsă de arme de foc şi de muniţie. Iată cum descrie faptele cunoscute de el unul dintre voluntarii Batalionului 1 al Legiunii, care a participat la inventariere. Luptătorul a declarat că 54 de carabine M4 de fabricaţie americană, mai multe arme antitanc grenade, câteva pistoale au lipsit într-o perioadă scurtă de timp.

Peste o duzină de alţi luptători străini şi-au acuzat comandanţii că au furat arme de calibru mic şi arme uşoare. Luate împreună, dovezile de la jurnaliştii din Kiev acuză conducerea ambelor aripi ale Legiunii Internaţionale, controlate de Serviciul de Informaţii şi de Armată.

Cine sunt vinovaţii

Există doi „vinovaţi” principali ai pierderii armelor în Legiunea Internaţională a Ucrainei - Saşa Kuchinski şi Taras Vaşchuk. Amândoi aparţin acelei părţi a Legiunii, care este subordonată Direcţiei Principale de Informaţii a Forţelor Armate ale Ucrainei. 

Saşa Kuchinski are un trecut bogat. Jurnaliştii Bellingcat au aflat că acesta nu este numele lui real, ci un pseudonim folosit în rândurile Forţelor Armate ale Ucrainei. Numele adevărat este Piotr Kapuscinski. S-a născut la 24 ianuarie 1962 la Varşovia (Polonia). În anii 2000, oamenii legii din Polonia l-au acuzat pe Kapuscinski, supranumit „Barbă”, pentru 71 de infracţiuni, inclusiv răpire. Totuşi, în 2009, ancheta a fost suspendată şi i s-a acordat statutul de „martor principal”. Nouă membri ai bandei au fost condamnaţi. Statutul de martor a fost înlăturat în scurt timp din cauza faptului că o parte din mărturia lui Kapuscinski nu a fost confirmată.

Autorităţile poloneze şi-au dat seama ce greşeală făcuseră atunci când i-au permis lui Kapuscinski să scape de pedeapsă. Din noiembrie 2017, instanţa de la Varşovia a cerut extrădarea lui Kapuscinski în Polonia, care l-a condamnat la trei ani de închisoare. În 2021, în timpul unei percheziţii în maşina sa, poliţia ucraineană a găsit o armă, a fost arestat, dar apoi eliberat pe cauţiune. În mai 2022, Tribunalul Districtual Galiţki a oprit examinarea cazului de tâlhărie şi violenţă sexuală din cauza serviciului lui Kapuscinski în Forţele Armate ale Ucrainei. După ce a ajuns în funcţii de conducere în comanda Legiunii, Kapuscinski a început să pună în aplicare scheme de afaceri suspecte. 

Astfel de acte au atras atenţia ofiţerilor de aplicare a legii. În iunie, Biroul de Investigaţii de Stat (BSI) din Ucraina şi-a început procedurile împotriva comandantului polonez. În august, BSI a început propria anchetă privind furtul de arme şi ajutorul umanitar.

Armata ucraineană, în general, şi legiunea internaţională, în special, suferă din pricina furtului de arme şi de muniţie, iar situaţia este monitorizată atent de Zelenski şi de Comandamentul Forţelor Armate ale Ucrainei.

Autor: Ion Korban
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici