Echipajele de urgenţă au depus eforturi mari sâmbătă pentru a reda curentul electric la sute de mii de case din Marea Britanie după ce furtuna Eunice a paralizat reţelele de transport şi telecomunicaţii din Europa de Vest
Cel puţin 13 persoane au fost ucise în urma căderii copacilor şi din cauza vântului puternic în Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Belgia, Germania şi Polonia, raportează France 24.
Operatorii de trenuri din Marea Britanie au îndemnat oamenii să nu călătorească după ce cea mai mare parte a reţelei feroviare a fost închisă. Rafalele de vânt au atins o viteză record – 196 kilometri pe oră.
Şi reţeaua feroviară din Ţările de Jos a fost paralizată, iar Eurostar şi Thalys n-au putut circula din Marea Britanie şi Franţa.
De asemenea, în Franţa au fost oprite câteva linii feroviare, iar aproximativ 75.000 de gospodării au rămas fără electricitate.
Străzile Londrei erau practic pustii, deoarece multe persoane au ascultat sfaturile guvernului de a rămâne acasă. Aproape 400.000 de case au rămas fără curent electric.
A fost cel mai devastator ciclon de la „Marea Furtună” care a lovit Marea Britanie şi nordul Franţei în 1987.
Climatologii şi ecologiştii susţin că vest-europenii trebuie să se aştepte la mai multe fenomene meteo extreme din cauza schimbărilor climatice, dar mai ales din cauza guvernelor care nu depun eforturi serioase pentru a stopa poluarea, scrie CNN.
Ploile şi vânturile asociate cu ciclonii devin din ce în ce mai intense, iar creşterea nivelului mării joacă un rol.
„Pe măsură ce precipitaţiile devin mai intense, nivelul mării creşte, iar schimbările climatice cauzate de om continuă să încălzească planeta, inundaţiile de la furtunile de coastă se vor agrava şi mai mult atunci când aceste furtuni rare şi extreme ne vor lovi într-un viitor în care planeta va avea temperaturi mai crescute”, susţine Richard Allan, un climatolog de la Universitatea din Reading, printr-un comunicat.