- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"G20 riscă să se destrame". Reuniunea forumului va fi perturbată de protestele delegaţilor faţă de acţiunile Rusiei
Naţiunile occidentale se pregătesc să organizeze, la reuniunea de miercuri a miniştrilor de finanţe din cadrul G20 de la Washington, proteste coordonate şi alte acţiuni diplomatice faţă de invazia Rusiei în Ucraina, au declarat oficiali citaţi de Reuters.
În timp ce unii din capitalele occidentale susţin că acţiunile Rusiei ar trebui să însemne excluderea totală a acesteia de la reuniunile mondiale, acest punct de vedere nu este împărtăşit de alte state din Grupul celor 20 de mari economii, inclusiv China şi Indonezia, care prezidează grupul în acest an.
Moscova a confirmat marţi că ministrul de finanţe, Anton Siluanov, va conduce delegaţia Rusiei la discuţii, în ciuda protestelor repetate ale diplomaţilor occidentali că acestea nu se pot desfăşura ca de obicei în timpul unui război în care mii de civili au murit în bombardamente ale trupelor ruse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Membru al Comisiei de Control a SIE: Încercări de influenţare a opiniei publice au apărut încă din 2023
-
Lasconi acuză liderii coaliţiei că dezinformează: Intru din nou peste ei, nu mă las
-
Ion Cristoiu: Îl văd pe Nicuşor Dan candidatul partidelor pro-occidentale la prezidenţiale
"În timpul şi după întâlnire vom fi siguri că vom trimite un mesaj puternic şi nu vom fi singurii care vor face acest lucru", a declarat o sursă guvernamentală germană, acuzând Rusia că a declanşat un conflict care a dus şi la creşterea în spirală a preţurilor mondiale la alimente şi energie.
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, intenţionează să evite sesiunile G20, căreia i s-au alăturat oficiali ruşi în marja reuniunilor Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale. Însă Yellen va participa la o sesiune de deschidere privind războiul din Ucraina, indiferent de participarea Rusiei, a declarat un oficial al Trezoreriei americane.
De asemenea, ministrul britanic de finanţe Rishi Sunak nu va participa la anumite sesiuni ale G20, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală britanică.
Iar un oficial al ministerului francez de finanţe se aştepta între timp ca unii miniştri din ţările Grupului celor Şapte să îşi părăsească locurile atunci când omologul lor rus urma să ia cuvântul.
Diferenţele adâncite de războiul din Ucraina ridică semne de întrebare cu privire la viitorul G20 ca principal forum de politică economică la nivel mondial.
Conceput ca o platformă pentru cele mai mari economii bogate şi în curs de dezvoltare pentru a coopera în eforturile de redresare în timpul crizei financiare mondiale din 2008-2009, G20 a abordat de atunci toate aspectele, de la reforma fiscală globală la reducerea datoriei în caz de pandemie şi lupta împotriva schimbărilor climatice, cu un succes inegalabil.
"G20 riscă să se destrame, iar această săptămână este incredibil de importantă", a declarat Josh Lipsky, director al Centrului GeoEconomic al Atlantic Council şi fost consilier al FMI.
În cazul în care democraţiile occidentale ar permite ca influenţa grupului să se diminueze în favoarea G7 sau a altor grupări, ar ceda o influenţă economică semnificativă Chinei, a spus Lipsky.
"Rusia se poate alinia cu China şi cred că acesta este un rezultat bun din perspectiva Rusiei şi, de fapt, îi oferă mai multă influenţă decât cea pe care o are într-un organism precum G20", a spus el.
Atât oficialul francez, cât şi cel german au declarat că nu va exista un comunicat convenit la finalul unei reuniuni care trebuia iniţial să discute despre starea economiei mondiale şi despre coordonarea eforturilor de vaccinare şi de combatere a altor pandemii.
În afară de ţările G7 - Statele Unite, Canada, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia - G20 include, de asemenea, economii emergente, inclusiv China, India şi Brazilia, care au viziuni extrem de diferite asupra modului în care ar trebui să funcţioneze economia globală.
Invazia rusă în Ucraina şi faptul că unele naţiuni G20 au ales să nu urmeze sancţiunile occidentale împotriva Rusiei reprezintă doar cea mai recentă provocare la adresa eforturilor de a construi un set global de reguli pentru comerţ şi finanţe.
Înaintea reuniunii G20, un oficial de top al FMI a avertizat asupra riscului de fragmentare a economiei mondiale.
"Un scenariu este acela în care avem blocuri divizate care nu fac prea multe schimburi comerciale între ele, care au standarde diferite, iar acest lucru ar fi un dezastru pentru economia globală", a declarat reporterilor economistul-şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.
Separat, Fondul şi-a redus prognoza privind creşterea economică globală cu aproape un punct procentual, invocând războiul din Ucraina şi avertizând că inflaţia reprezintă un "pericol clar şi prezent" pentru multe ţări.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO