G7 cere Chinei să nu utilizeze vizita lui Pelosi în Taiwan ca "pretext" pentru exerciţii "agresive"

Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a îndemnat, miercuri, China să nu utilizeze vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezenţanţilor din SUA, Nancy Pelosi, ca "pretext" pentru lansarea de exerciţii militare "agresive", în contextul în care armata chineză pregăteşte manevre aeriene şi maritime.

Urmărește
2701 afișări
Imaginea articolului G7 cere Chinei să nu utilizeze vizita lui Pelosi în Taiwan ca "pretext" pentru exerciţii "agresive"

"Noi, miniştrii de Externe din statele G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA - alături de Înaltul reprezentant al Uniunii Europene, reafirmăm angajamentul comun de menţinere a ordinii internaţionale bazate pe reguli, a păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan şi în alte zone. Suntem preocupaţi de anunţurile recente privind acţiuni ameninţătoare ale Republicii Populare China, mai ales de exerciţiile cu muniţie reală şi de acţiunile coercitive de tip economic, care riscă să genereze escaladarea situaţiei într-un mod care nu este necesar", anunţă Grupul G7, conform unui comunicat postat pe site-ul Guvernului britanic şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Nu există nicio justificare de utilizare a unei vizite ca pretext pentru activităţi militare agresive în Strâmtoarea Taiwan. Este normal şi este o rutină ca parlamentarii ţărilor noastre să efectueze deplasări internaţionale. Reacţia Chinei în sensul escaladării situaţiei riscă să genereze tensiuni suplimentare şi să destabilizeze regiunea", precizează Grupul G7.

"Cerem Republicii Populare China să nu modifice unilateral, prin forţă, statutul regiunii şi să rezolve disensiunile din Strâmtoarea Taiwan prin mijloace paşnice. Nu există nicio modificare în politicile adoptate pe baza principiului «o singură Chină», unde se aplică, şi în poziţiile de bază ale statelor G7. Reiterăm angajamentul nostru comun de menţinere a păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan şi încurajăm toate părţile să rămâne calme, să dea dovadă de reţinere, să acţioneze în mod transparent şi să menţină deschise liniile de comunicaţii pentru a fi evitate neînţelegerile", subliniază Grupul G7.

Ministerul de Externe de la Beijing a condamnat "ferm" vizita la Taipei a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. "Vizita sa în Taiwan, indiferent de formă şi de motiv, reprezintă o provocare politică majoră. China nu va accepta acest lucru. Este vorba de o încălcare gravă a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Chinei", a subliniat Ministerul chinez de Externe. Armata chineză a fost plasată în stare de alertă şi va lansa "operaţiuni militare punctuale" ca reacţie la vizita în Taiwan a lui Nancy Pelosi, a comunicat Ministerul Apărării de la Beijing. Zeci de avioane militare chineze au pătruns, marţi seară, în zona de identificare aeriană din jurul Taiwanului, imediat după începerea vizitei lui Nancy Pelosi la Taipei. În plus, China va efectua în perioada 4-7 august exerciţii maritime şi aeriene în apropierea Taiwanului. Ambasadorul SUA a fost convocat la Ministerul de Externe de la Beijing.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici