Gabriel Stati, urmărit penal din cauza „relaţiei ostile” a lui Voronin cu familia sa

Publicat: 17 04. 2009, 21:08
Actualizat: 06 11. 2012, 09:18

Potrivit lui Nagacevschi, toate acuzaţiile aduse lui Gabriel Stati şi lui Aurel Marinescu privind uzurparea puterii de stat şi organizarea protestelor sunt aberante.

"Nu există nici o dovadă, nici măcar o fotografie în care s-ar vedea că Gabriel Stati ar fi fost prezent la acţiunile de protest ce au avut loc în Chişinău la 6-7 aprilie. Este clar că este o comandă politica, or, toţi ştim relaţia lui Voronin faţa de familia Stati şi scrisorile pe care le-a scris, inclusiv preşedintelui Kazahstanului, în care învinuia această familie că speculează pe relaţia dintre cele două ţări doar pentru interese personale", a declarat Nagacevschi.

Avocatul a precizat că reţinerea şi expulzarea lui Gabriel Stati şi a lui Aurel Marinescu a fost ilegală. "Ucraina i-a extrădat, necătând la faptul că cei doi solicitaseră azil politic Ucrainei, ceea ce contravine legislaţiei. De asemenea, în momentul arestării celor doi, Ucraina nu primise oficial solicitarea din partea autorităţilor de la Chişinău. Este clar că reţinerea acestora a fost făcută în baza înţelegerii dintre cele două state", a adăugat el.

El a precizat că, potrivit Tratatului juridic semnat între Republica Moldova şi Ucraina, extrădarea persoanelor care au înfăptuit o infracţiune politică, precum este cazul lui Stati, este interzisă.

"Din aceste considerente, noi am depus la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului o cerere, în care solicităm să fie constatat că Gabriel Stati a fost reţinut ilegal, iar urmărirea penală a demarat la comanda preşedintelui Moldovei, care nu agreează această familie. Am solicitat ca cererea să fie examinată (…) şi mizăm astfel să putem influenţa situaţia lui Gabriel Stati", a menţionat avocatul.