- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (17.01.2014, 14:31)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Găgăuzii se vor pronunţa asupra independenţei şi vor alege între UE şi Rusia, la 2 februarie
Administraţia din Găgăuzia intensifică pregătirile pentru referendumul din 2 februarie, unde alegătorii sunt chemaţi să opteze între aderarea R. Moldova la UE sau apropierea de Uniunea Vamală, dar şi o eventuală independenţă, iniţiativă criticată dur de Chişinău.
Urmărește
739 afișări
Găgăuzii se vor pronunţa asupra independenţei şi vor alege între UE şi Rusia, la 2 februarie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Administraţia din Comrat a decis organizarea a 11 birouri electorale pentru referendumul anunţat la 2 februarie, pentru care a fost stabilit şi personalul necesar, anunţă publicaţia electronică gagauzinfo.md.
Potrivit IPN, alegătorii vor primi la referendumul din 2 februarie două buletine de vot. În primul, ei vor trebui să răspundă cu "da" sau "nu" la întrebarea: "Sunteţi de acord cu alegerea cursului de dezvoltare externă a Republicii Moldova îndreptat spre aderarea la Uniunea Europeană?". Al doilea buletin va conţine întrebarea: "Sunteţi de acord cu alegerea cursului de dezvoltare externă a Republicii Moldova îndreptat spre aderarea la Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan)?".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
Al doilea referendum, organizat în aceeaşi zi, este legislativ şi are un singur buletin de vot, cu întrebarea: "Sunteţi de acord să fie adoptat proiectul de lege de către UTA Găgăuzia care permite locuitorilor din Găgăuzia să-şi exercite dreptul la autodeterminare externă în cazul schimbării statutului Republicii Moldova ca stat independent?".
Organizarea referendumului a fost decisă de Adunarea Populară (Parlament) din Găgăuzia în noiembrie anul trecut, iar Procuratura Generală a R. Moldova a anunţat la 9 ianuarie deschiderea unui dosar penal vizând reprezentanţii locali care continuă să facă pregătiri pentru consultarea populară. În plus, decizia Adunării Populare privind organizarea referendumului a fost invalidată şi de tribunalul local de la Comrat, care a decis că legislativul local nu are astfel de competenţe.
Adunarea Populară a Găgăuziei urma să discute vineri într-o şedinţă extraordinară organizarea referendumului, însă aceasta a fost amânată, iar reprezentanţii legislativului local vin la Chişinău pentru discuţii, relatează IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Adunării Populare, dialogul va viza dosarul penal deschis de Procuratura Generală şi citarea deputaţilor din regiune la audieri la Ministerul Afacerilor Interne, în calitate de bănuiţi.
Potrivit Codului Electoral al R. Moldova, doar problemele locale pot fi supuse unui referendum, nu şi cele de interes naţional.
Iniţiativa organizării referendumului în Găgăuzia intervine în condiţiile în care R. Moldova a accelerat procesul de apropiere de UE şi aşteaptă în cursul acestui an semnarea Acordului de Asociere cu UE, dar şi eliminarea regimului de vize.
Premierul Iurie Leancă a declarat miercuri că ar dori să organizeze o şedinţă de Guvern comună cu Executivul de la Comrat pentru a discuta problemele regiunii şi a apreciat că referendumul nu are nicio legătură cu problemele sociale, de infrastructură şi locuri de muncă ale cetăţenilor, atrăgând atenţia că "este doar un exerciţiu care poate tensiona situaţia" din sudul R. Moldova. În plus, şeful Guvernului de la Chişinăşu le-a cerut miniştrilor să meargă mai des în localităţile din ţară, pentru a le oferi detalii cetăţenilor despre parcursul european al ţării.
Cu o populaţie de aproximativ 155.000 de persoane, dintre care peste 80% sunt găgăuzi (populaţie orotodoxă, de origine turcă), Găgăuzia are propriul Guvern - Comitetul executiv - şi Parlament - Adunarea Populară - şi este condusă de un başcan (guvernator), care este şeful puterii executive. În regiune se vorbesc trei limbi oficiale: în primul rând rusa, apoi găgăuza şi, mai puţin, româna.
În octombrie anul trecut, Parlamentul găgăuz a decis redenumirea obiectelor de studiu în şcoli Limba şi literatura română şi Istoria Românilor în Limba şi literatura moldovenească şi Istoria Moldovei.
Autorităţile au motivat decizia prin prevederile Constituţiei, potrivit cărora limba de stat în Republica Moldova este cea "moldovenească".
Referendumul din Găgăuzia a "inspirat" şi conducerea raionului Taraclia, din sudul R. Moldova, care ar dori, de asemenea, organizarea unuei consultări populare privind obţinerea unei autonomii "pe modelul găgăuz" în cadrul ţării.
Conducerea raionului a adoptat o hotărâre în vederea susţinerii referendumului vizând o eventuală independenţă a Găgăuziei, iar, potrivit presei de la Chişnău, în fiecare localitate din Taraclia sunt planificate adunări ale cetăţenilor, cu votarea deschisă a aceloraşi chestiuni care vor fi propuse spre decizia alegătorilor din UTA Găgăuzia.
Analiştii de la Chişinău au atras atenţia că aceste tendinţe separatiste ar putea "deturna" procesul R. Moldova de apropiere de UE, care nu se anunţă uşor, în condiţiile în care anul acesta sunt programate alegeri europarlamentare, iar Chişinăul se pregăteşte pentru alegerile parlamentare în toamna acestui an, într-un moment în care sondajele de opinie arată o ascensiune a Partidului Comuniştilor.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:54
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112