Aşa cum a anunţat din luna noiembrie, Geert Wilders, în vârstă de 44 de ani, a difuzat pe site-ul partidului său un scurt-metraj de 17 minute pentru a demonstra ceea ce el numeşte caracterul "fascist" al Coranului, iar filmul a fost imediat preluat de site-ul britanic www.liveleak.com şi apoi de YouTube.
"Fitna" (în limba arabă însemnând diviziune şi discordie în cadrul Islamului) prezintă, în special, imagini violente ale atentatelor teroriste de la New York şi Madrid, ale execuţiilor comise în state musulmane neidentificate şi lecturarea textelor din Coran care justifică pedepsele împotriva adepţilor celorlalte confesiuni.
Extrase din film au fost imediat accesate de mii de persoane pe site-ul YouTube, generând comentariile acerbe ale acestora sau propriile înregistrări video ostile la adresa lui Geert Wilders.
Circa 12 înregistrări video intitulate "noi suntem dezolaţi de Geert Wilders" au fost postate pe YouTube în care diferite persoane gesticulau în faţa unui zid pe care era scris "Sorry", "ne pare rău".
"Nu acuzaţi Coranul, ci pe cei care fac astfel de lucruri", scrie un utilizator al variantei olandeze a site-ului YouTube.
"Nu toţi musulmanii sunt astfel. Geert Wilders vorbeşte de toţi musulmanii, de toţi cei care citesc Coranul, ca fiind terorişti, fascişti. Geert Wilders este însă fascist", a adăugat el.
Alţii îl susţin însă pe deputatul olandez.
Comentând imaginile violente, un utilizator danez a declarat că "din nefericire, aceasta este o poluare cotidiană în Europa (…) Geert! Dacă trebuie să baţi la uşa mea la ora 03.00 dimineaţa, viaţa mea, familia şi ţara mea, toate economiile mele (…) Toate sunt ale tale!".
YouTube a emis un avetisment indicând că anumite scene ar putea fi ofensatoare şi nerecomandând accesul minorilor. Site-ul cere utilizatorilor să confirme că sunt majori înainte de a putea vedea extrasele din filmul deputatului olandez. Site-ul a precizat într-un mesaj adresat AFP că vrea să "ofere o comunitate unde oamenii din întreaga lume să se poată exprima (…) în mod sigur şi legal. Diversitatea lumii în care trăim (…) face ca opiniile şi credinţele anumitor indivizi să poată fi ofensatoare la adresa altora".