Peste 500 de persoane din SUA şi Canada, intoxicate cu salmonela

Publicat: 29 01. 2009, 09:39
Actualizat: 10 11. 2012, 23:02

Potrivit unui raport al agenţiei americane pentru reglementarea în domeniul alimentar (FDA), producătorul aflat la originea acestei intoxicaţii alimentare, Peanut Corporation of America (PCA), detectase contaminarea produselor sale, dar a continuat să le distribuie.

Intoxicaţia alimentară s-a produs în septembrie 2008 şi ianuarie 2009, îmbolnăvind 501 persoane din 43 de state americane şi una din Canada, au menţionat oficiali din cadrul CDC. Potrivit acestora, aproximativ 20 la sută din bolnavi au fost spitalizaţi, iar opt decese ar putea fi legate de această salmoneloză.

În urma analizelor, FDA a menţionat că sursa contaminării cu salmonenela provenea de la o fabrică din oraşul Blakely, statul Georgia.

Untul de arahide era livrat angro fabricanţilor de dulciuri, prăjituri, cereale şi îngheţată. Acesta a fost folosit în 180 de mărci de produse şi în mâncarea pentru animale. Potrivit autorităţilor, produsul nu a fost distribuit direct consumatorilor, iar untul de arahide vândut la borcan nu este contaminat.

Produsul a fost retras de companie, la jumătatea lunii, de pe rafturi din 24 de state americane, dar şi din provincia Saskatchewan din Canada, din Coreea şi Haiti.

Consiliul fabricanţilor de unt de arahide (American Peanut Council, APC), care este un aliment foarte folosit în alimentaţia americanilor, s-a declarat marţi "şocat şi uimit de raportul FDA potrivit căruia firma a distribuit în cunoştinţă de cauză produse posibil contaminate cu salmonela".