Prima pagină » Știri externe » O organizaţie britanică cere anularea restricţiilor impuse muncitorilor români şi bulgari

O organizaţie britanică cere anularea restricţiilor impuse muncitorilor români şi bulgari

Organizaţia britanică Work Foundation, care a publicat joi un raport conform căruia economia ţării a profitat de pe urma imigraţiei, cere autorităţilor de la Londra să anuleze restricţiile impuse la angajare pentru cetăţenii români şi bulgari.
O organizaţie britanică cere anularea restricţiilor impuse muncitorilor români şi bulgari
24 apr. 2008, 23:27, Știri externe

Potrivit raportului realizat de Work Foundation, migraţia a fost unul dintre factorii fundamentali care a permis menţinerea ratei inflaţiei şi a dobânzilor la un nivel scăzut. Documentul mai afirmă că economia a crescut constant deoarece lucrătorii veniţi din străinătate au alimentat permanent sectoarele cu deficit de personal, relatează BBC România în pagina electronică.

Organizaţia este prima care cere în mod public anularea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor.

Work Foundation consideră că Guvernul britanic ar trebui să respecte libertatea de mişcare a cetăţenilor în interiorul Uniunii Europene şi să permită lucrătorilor din cele două ţări să se angajeze legal, chiar dacă perspectivele de creştere economică pentru Marea Britanie nu mai sunt atât de optimiste ca în trecut.

Concluziile organizaţiei Work Foundation – un grup de cercetare patronat de Prinţul Philip – contrastează evident cu cele ale raportului emis de Camera Lorzilor luna trecută.

Documentul respectiv conchidea că nu există probe care să ateste teoria Guvernului cum că imigraţia încurajează creşterea economică. Comitetul Camerei Lorzilor mai afirma că standardul de viaţă al populaţiei nu creşte de pe urma imigraţiei şi propunea introducerea unui număr limită de imigranţi care pot fi acceptaţi anual în Marea Britanie.

Work Foundation mai atacă şi o altă concluzie a raportului menţionat, conform căreia imigraţia conduce la salarii mai scăzute sau la şomaj în rândul localnicilor.

Autorul raportului de joi, David Coats, susţine însă că Guvernul britanic poartă totuşi o parte de vină, deoarece a pierdut controlul asupra acestei probleme şi nu a transmis populaţiei o imagine reală a beneficiilor imigraţiei.

Apelul Work Foundation survine într-un moment în care numeroase consilii locale din Marea Britanie se plâng de lipsă de fonduri şi afirmă că imigraţia, chiar dacă aduce beneficii economice, produce probleme sociale, deoarece sistemele de asigurări de sănătate şi cel de educaţie sunt suprasolicitate.

De cealată parte, patronatele britanice avertizează că nu pot să recruteze suficientă forţă de muncă necalificată, în special pentru sectorul agricol, chiar dacă România şi Bulgaria primesc 20.000 de locuri de muncă alocate anual de Guvernul britanic.