Generalul David Petraeus, "eroul" din Irak, noul comandant al NATO în Afganistan

Generalul David Petraeus, considerat artizanul strategiei câştigătoare a Statelor Unite în Irak, va putea să îşi aplice metodele în Afganistan, unde Barack Obama l-a numit comandant al forţelor NATO, în locul lui Stanley McChrystal.

Urmărește
77 afișări
Imaginea articolului Generalul David Petraeus, "eroul" din Irak, noul comandant al NATO în Afganistan

Generalul David Petraeus, "eroul" din Irak, noul comandant al NATO în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La vârsta de 57 de ani, David Petraeus supraveghează, de peste doi ani, operaţiunile militare din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală. El îl va înlocui pe generalul McChrystal, nevoit să îşi prezinte demisia după declaraţii critice la adresa administraţiei Obama.

Cu faţa ovală, ochii albaştri şi privirea directă, David Petraeus, fiul unui imigrant olandez născut la 7 noiembrie 1952, este perceput ca un "militar intelectual". Considerat "incredibil de inteligent" de admiratorii săi şi "arogant" de către alţii, el este este respectat de toţi.

Acest general de patru stele şi-a câştigat notorietatea la conducerea coaliţiei din Irak, unde este creditat cu o strategie de combatere a insurgenţei aflată la originea unei ameliorări a securităţii. Retragerea totală a trupelor de luptă, decretată la începutul lui 2009 de către Obama, urmează să se încheie la sfârşitul lui august.

Înainte de a prelua noua funcţie, el îşi rezumă strategia astfel: "trebuie să trăieşti în mijlocul" populaţiei.

El ar putea pune în aplicare aceste lecţii în Afganistan, unde decizia lui Obama, la sfârşitul lui 2009, de suplimentare cu 30.000 de militari a contingentului american, la recomandarea generalului McChrystal, nu a permis întoarcerea situaţiei în avantajul trupelor aliate.

"Cred că a jucat un rol istoric. Generalul Petraeus este fără nicio îndoială eroul momentului", declara în septembrie 2008 secretarul Apărării, Robert Gates, venit la Bagdad pentru a asista la transferul de putere către generalul Raymond Odierno, succesorul lui Petraeus în Irak.

Originar din statul New York, acest paraşutist deţinător al unei diplome de doctor în relaţii internaţionale la prestigioasa universitate Princeton (1987) are o experienţă bogată pe teren.

În 2003, el a fost responsabil de trupele americane din nordul Irakului şi a comandat divizia 101 aeropurtată. El a supravegheat apoi, până în octombrie 2005, reconstrucţia armatei irakiene.

La revenirea în Irak, el a rescris manualul de combatere a insurgenţei, un document de referinţă al armatei şi Marinei pentru lupta împotriva insurgenţilor şi sursă de inspiraţie pentru noua strategie în Irak.

Ulterior, parţial la recomandarea sa, preşedintele George W. Bush a decis trimiterea a 30.000 de militari suplimentari în Irak. La sfârşitul lui ianuarie 2007, Senatul l-a confirmat în funcţia de comandant al Forţei multinaţionale.

În acest post, el s-a străduit să îşi pună în practică filosofia, bazată pe teza sa privind erorile americanilor în Vietnam.

"Operaţiunile de combatere a insurgenţei sunt un război care se duce la nivel de diplomă universitară, războiul unui bărbat care gândeşte", susţine cel căruia îi place să îl citeze pe filosoful roman Seneca în faţa soldaţilor.

Potrivit lui, comandantul ideal este un războinic capabil să sesiseze complexitatea unui conflict pe teritoriul străin, cu o cultură şi o limbă diferită, şi să se pună în situaţia adversarului.

Pasionat de sport, el a trecut pe lângă moarte de două ori, fiind rănit accidental de un glonţ şi în timpul unui zbor cu paraşuta. El a reuşit să reducă violenţele în Irak începând cu toamna lui 2007 graţie unui plan care s-a bazat pe suplimentarea trupelor şi pe o mai mare implicare a oficialilor din provinciile irakiene şi a miliţiilor sunnite reconvertite împotriva Al-Qaida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici