- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Genocidul, cea mai gravă crimă din dreptul internaţional
Genocidul, acuzaţie formulată împotriva fostului comandant militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, arestat joi, este crima cea mai gravă din dreptul internaţional, dar este, de asemenea, una dintre acuzaţiile cel mai dificil de dovedit.
Genocidul, cea mai gravă crimă din dreptul internaţional (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Compus din grecescul "genos" (rasă) şi sufixul -cid (latinescul "caedere", a ucide), termenul de genocid a fost inventat în 1944 de Raphael Lemkin, un evreu polonez, consilier la Secretariatul american pentru Război, pentru a desemna crimele comise de nazişti.
În dreptul internaţional, genocidul este recunoscut din 1948, prin Convenţia ONU, care stipulează că:
-
omorul
-
atingerile grave aduse integrităţii fizice şi mentale
-
supunerea intenţionată a membrilor unui grup la condiţii de existenţă menite să antreneze distrugerea sa fizică totală sau parţială
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu: Nu am spus niciodată că mi-e silă să stau la masă cu PSD
-
Clotilde Armand vrea mandatul de senator: Interdicţia vizează funcţia de primar, nu de parlamentar
-
Lasconi: USR îşi asumă guvernarea, dar o guvernare onestă, cu reforme
-
-
măsurile vizând să împiedice naşterile în cadrul grupului
-
transferul forţat de copii din cadrul grupului într-un alt grup
constituie crime de genocid, dacă sunt comise cu intenţia de a distruge cu totul sau în parte un grup naţional, etnic, rasial sau religios.
"Este dificil să se demonstreze că autorul a avut cu adevărat această intenţie specifică de a extermina un grup", a declarat Cedric Ryngaert, specialist în drept internaţional la Universitatea Utrecht din Olanda.
"Se spune despre genocid că este crima crimelor. Fără intenţia specifică, devine o crimă contra umanităţii", a adăugat el.
Tribunalul Penal Internaţional pentru Rwanda (TPIR), cu sediul la Arusha, creat de ONU pentru a judeca presupuşii vinovaţi ai genocidului din 1994, din Rwanda, a pronunţat, începând din 1998, aproximativ 20 de condamnări pentru genocid, complicitate sau incitare la comiterea de genocid.
Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) a pronunţat o condamnare, confirmată în apel, în aprilie 2004, pentru fapte de genocid, contra generalului sârb din Bosnia Radislav Krstici, pentru masacrarea a aproximtiv 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani, la Srebreniţa, în estul Bosniei, în iulie 1995.
Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, arestat în 2008, este acuzat de două capete de genocid, pentru masacrul de la Srebreniţa şi crime comise în Bosnia, în 1992.
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă judiciară a ONU, a confirmat, în februarie 2007, că masacrul de la Srebreniţa a fost un genocid.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO