Procurorul general american, Eric Holder, a anunţat vineri că cei cinci acuzaţi, deţinuţi în prezent la Guantanamo, vor fi judecaţi de o instanţă din Manhattan, o zonă situată în apropierea locului unde erau Turnurile Gemene prăbuşite în septembrie 2001.
„Regulile federale ne permit să cerem pedeapsa cu moartea pentru infracţiuni de acest fel”, a declarat Holder.
Presupusul organizator autoproclamat al atentatelor, Khaled Sheikh Mohammed, şi cei patru complici – Ramzi ben al-Shaiba, Ali Abd al-Aziz Ali, Wallid ben Attash şi Mustapha al-Hawsawi – sunt deţinuţi la Guantanamo, urmând să fie transferaţi într-un penitenciar federal peste cel puţin 45 de zile, un termen stabilit de Congres în aceste cazuri.
Decizia de judecare a celor cinci într-un tribunal de drept comun la New York a generat polemici în mediile politice şi juridice americane. În Congres, republicanii, care au încercat să împiedice transferul pe teritoriul american a deţinuţilor de la Guantanamo, au protestat faţă de anunţul viitorului proces.
„Decizia Casei Albe de a-i aduce pe suspecţii în cazul atentatelor de la 11 septembrie pe teritoriul SUA, în loc de a-i ţine la centrul securizat de la Guantanamo, este un pas înapoi pentru securitatea ţării noastre şi reprezintă un risc inutil pentru cetăţenii americani”, a precizat liderul minorităţii republicane, Mitch McConnell.
Howard McKeon, un reprezentant republican în Comisia pentru Apărare, a calificat decizia drept „un risc inutil pentru cetăţenii oraşului New York”.
„Teroriştii care ne-au declarat război trebuie trataţi ca nişte criminali de război şi deferiţi justiţiei la tribunale militare”, a comunicat senatorul John McCain, fost adversar al lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale din 2008.
Pe de altă parte, democratul Patrick Leahy, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, a salutat decizia administraţiei Barack Obama. „Prezentându-i în faţa tribunalelor de drept comun, arătăm lumii că cea mai puternică ţară de pe planetă are încredere deplină în sistemul său judiciar – un sistem respectat în lumea întreagă”, a precizat senatorul.
„Transferul acestor procese spre tribunalele de drept comun este o mare victorie pentru restabilirea dreptului, în acelaşi timp pentru ameliorarea imaginii Statelor Unite în lume, o manieră de a ne asigura securitatea naţională”, afirmă Anthony Romero, reprezentantul celei mai puternice organizaţii pentru drepturi civice – ACLU.
Asociaţiile rudelor victimelor atentatelor din 11 septembrie au criticat decizia. „Considerăm că este vorba despre o mare greşeală”, a precizat unul din reprezentanţii asociaţiei, Ed Kowalski. „A permite unui terorist şi unui criminal de război să aibă şansa de a beneficia de protejarea drepturilor constituţionale americane este o greşeală şi aceasta nu a mai fost comisă niciodată”, a adăugat el.