Datele acestor consultări au fost anunţate la postul public kîrgîz de televiziune de vicepremierul interimar, Omurbek Tekebaiev, aflat la putere de la începutul lui aprilie după ce opoziţia a preluat controlul ca urmare a unei revolte violente, soldată cu înlăturarea preşedintelui Kurmanbek Bakiev.
Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut Guvernului interimar din Kîrgîzstan să organizeze alegeri pentru a instaura stabilitatea în această ţară săracă din Asia centrală.
Noua Constituţie asupra căreia se vor pronunţa alegătorii la 27 iunie va transforma Kîrgîzstanul într-o republică parlamentară pentru a diminua puterile preşedintelui şi a preveni autoritarismul, a precizat Tekebaiev.
„În acest proiect, sistemul politic va fi conceput pentru a evita concentrarea puterii în mâinile unei singure persoane. Preşedintele va fi privat de imunitatea sa, iar membrii familiei sale nu vor mai beneficia de finanţare din partea statului”, a explicat el.
„Şeful statului va trăi din propriul salariu”, a adăugat el.
Guvernul kîrgîz interimar l-a acuzat pe preşedintele Kurmanbek Bakiev de corupţie, nepotism şi de aprobare a folosirii de arme împotriva manifestanţilor opoziţiei, la începutul lui aprilie, în capitala Kîrgîzstanului, Bişkek, în protestele violente soldate cu moartea a 85 de persoane.
Refugiat în Belarus, preşedintele înlăturat de la putere a declarat miercuri că este în continuare şeful statului.
Kurmanbek Bakiev a ajuns la putere în martie 2005 ca urmare a unei revoluţii dominate de violenţe. Principalii aliaţi ai săi s-au alăturat opoziţiei, acuzându-l pe preşedinte de tendinţe autoritare.