„Este puţin prematur să vorbim despre oricare coaliţie, fiindcă suntem în etapa de discuţii, de dialog. Adevărul este că anumiţi parteneri vin cu anumite oferte foarte interesante, noi le examinăm, noi le discutăm; asta şi este esenţa dialogului şi este esenţa muncii pe care orişicare partid care a avut acces în Parlament trebuie să o desfăşoare”, a declarat Lupu, conform înregistrării video publicate pe site-ul ProTV Chişinău.
Lupu a refuzat să ofere detalii în legătură cu oferta prezentată de Partidul Comuniştilor. „O să vină timpul şi o să discutăm acest subiect; dar este una foarte generoasă”, a spus el.
În privinţa vizitei la Chişinău a şefului administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, el a afirmat că acesta „a venit în Republica Moldova într-o vizită de lucru, pentru a discuta mai multe subiecte, dar subiectul central rămâne perspectiva dezvoltării relaţiilor bilaterale între Republica Moldova şi Federaţia Rusă”.
Lupu a adăugat că, pentru stabilirea şi dezvoltarea unui parteneriat strategic, „politica externă a Republicii Moldova trebuie să cunoască un echilibru foarte şi foarte logic, şi relaţiile foarte bune cu Uniunea Europeană nicidecum nu înseamnă relaţii proaste cu Federaţia Rusă”.
Întrebat „ce prevede documentul semnat” cu Narîşkin, Lupu a afirmat: „Dvs. cu atâta siguranţă vorbiţi, dar îmi spuneţi şi mie ce document?”.
El a insistat că Narîşkin a venit la Chişinău „pentru a se documenta, pentru a se informa, pentru a discuta perspectivele relaţiilor bilaterale moldo-ruse”, precizând: „Dumnealui nici nu a venit cu anumite intenţii de a semna documente, respectiv documente nici nu au putut să fie semnate”.
Lupu a adăugat că Partidul Democrat nu este în poziţia să facă oferte celorlalte partide, ci de „a vedea care sunt ofertele din partea partenerilor”.
Răspunzând unei întrebări în legătură cu negocierile, Lupu a spus că încă nu s-a ajuns la etapa discuţiilor legate de ocuparea funcţiilor în stat. „Când vorbim de modele de guvernare, trebuie să înţelegem că subiectul este foarte complex. El se referă la calea de mişcare a Republicii Moldova, la principiile de politică internă, principiile şi priorităţile de politică externă şi în mod evident că un element al mecanismului de guvernare se referă la mecanismul instituţional”, a spus el.