Georgia: Puterile preşedintelui au fost reduse, pentru destinderea tensiunilor între acesta şi premier

Georgia a amendat luni Constituţia, reducând puterile preşedintelui, o iniţiativă ce ar urma să permită o destindere a tensiunilor dintre şeful statului şi premier.

Urmărește
185 afișări
Imaginea articolului Georgia: Puterile preşedintelui au fost reduse, pentru destinderea tensiunilor între acesta şi premier

Mihail Saakaşvili (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul unei sesiuni a Parlamentului la Kutaisi (nord-vest), deputaţii au adoptat cu unanimitate amendamente constituţionale ce îl lipsesc pe preşedinte de dreptul de a numi sau destitui un premier ori un guvern fără acordul Parlamentului.

Premierul, miliardarul Bidzina Ivanişvili, a susţinut aceste modificări, după ce coaliţia sa, "Visul georgian", a obţinut victoria în alegerile legislative, în octombrie 2012, în faţa Mişcării Naţionale Unite a preşedintelui Mihail Saakaşvili.

Iniţiativa vizând reducerea puterilor preşedintelui a fost luată cu mult înainte de desfăşurarea alegerilor legislative de către Mihail Saakaşvili, al cărui al doilea mandat de preşedinte se încheie în octombrie.

Unii analişti apreciază că aceste modificări vor contribui la destinderea tensiunilor dintre Ivanişvili şi Saakaşvili.

Georgia se confruntă cu o situaţie politică tensionată şi o coabitare dificilă la vârful statului, în urma nominalizării lui Ivanişvili în postul de premier, în urma victoriei în alegeri a coaliţiei sale.

Aceste alegeri au pus capăt unei perioade de nouă ani de dominaţie a partidului lui Saakaşvili şi au fost salutate în Occident ca un exemplu de tranziţie democratică.

Însă tensiuni au apărut imediat ce cei doi lideri au fost nevoiţi să împartă puterea. După nominalizare, Ivanişvili i-a cerut lui Saakaşvili să demisioneze.

De atunci, o serie de foşti oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei Saakaşvili au fost arestaţi, iar sute de membri ai partidului său au fost interogaţi pentru presupuse abuzuri de putere, provocând critici din partea Statelor Unite, NATO şi Uniunii Europene (UE), care au atras atenţia asupra unor "represalii politice" şi unei "justiţii selective".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici