În 2015, când această criză a migraţiei a ajuns la un nivel culminant, Germania a primit 890.000 de persoane, de peste trei ori mai mult decât numărul înregistrat în anul care a urmat.
„Acest lucru arată că măsurile adoptate de Guvern şi de Uniunea Europeană sunt eficiente”, a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere.
„Am reuşit să aducem migraţia sub control şi să dirijăm procesul”, a adăugat el.
Siria rămâne ţara de origine a celor mai mulţi dintre imigranţi. Alţi solicitanţi de azil provin din state precum Afganistan, Irak, Albania şi Eritreea.
Guvernul cancelarului german Angela Merkel şi-a înăsprit în mod considerabil abordarea vizavi de fenomenul migraţiei din septembrie 2015, când aceasta a deschis graniţele refugiaţilor şi imigranţilor blocaţi în Ungaria care fugeau de războiul din Orientul Mijlociu.
În pofida scăderii numărului de imigranţi care au ajuns în ţară în 2016, Germania are de recuperat în ceea ce priveşte înregistrarea cererilor de azil.
Numărul cererilor de azil a ajuns în 2016 la 745.545, comparativ cu 476.676 în 2015. Mulţi dintre solicitanţii de azil care şi-au înregistrat cererea în 2016 au ajuns în ţară în 2015.