Germania a stabilit data viitoarelor alegeri parlamentare. Olaf Scholz vrea să obţină un al doilea mandat, însă partidele de la guvernare scad în sondaje

  • Următoarele alegeri federale din Germania au fost fixate pentru 28 septembrie 2025.
  • Cancelarul Olaf Scholz a declarat că va candida pentru un al doilea mandat.
  • Popularitatea partidelor din coaliţia de guvernare a scăzut drastic ca urmare a luptelor interne constante.
Urmărește
196 afișări
Imaginea articolului Germania a stabilit data viitoarelor alegeri parlamentare. Olaf Scholz vrea să obţină un al doilea mandat, însă partidele de la guvernare scad în sondaje

Biroul preşedintelui Frank-Walter Steinmeier a declarat vineri că şeful statului a aprobat recomandarea guvernului şi a stabilit oficial data alegerilor pentru Bundestag, camera inferioară a parlamentului. Alegerile vor avea loc duminică, 28 septembrie 2025, conform AP.

Bundestagul alege apoi cancelarul, după săptămâni sau uneori luni de negocieri.

Olaf Scholz a devenit cancelar în decembrie 2021 prin formarea unei coaliţii între Partidul Social-Democrat (SPD), formaţiunea ecologistă Alianţa '90/Verzi şi Partidul Liber-Democrat (FDP). Alianţa, care reuneşte partide care nu erau în mod tradiţional aliate, a devenit cunoscută pentru luptele interne frecvente.

Săptămâna trecută, liderii săi au convenit asupra detaliilor bugetului pentru 2025, la câteva săptămâni după ce un acord iniţial s-a împotmolit într-o nouă dispută care a afectat şi mai mult imaginea guvernului.

Alegerile europarlamentare din iunie au produs rezultate dezastruoase pentru partidele aflate la guvernare. Acestea au adus o victorie clară pentru Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi o clasare pe locul al doilea pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Olaf Scholz a declarat luna trecută că va încerca să obţină un al doilea mandat de cancelar al Germaniei, în pofida sondajelor care arată că doar o treime din membrii partidului său doresc ca el să îi conducă la următoarele alegeri.

CDU, care a condus Germania timp de 16 ani, până în 2021, sub conducerea fostului cancelar Angela Merkel, încă nu şi-a ales contracandidatul pentru Scholz.

Germania este ţara cu cea mai mare populaţie din UE şi are cea mai mare economie din Europa.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici