- Home
- Externe
- BERLIN, (29.04.2016, 11:06)
- Raluca Manga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Germania ar putea reduce indemnizaţiile sociale pentru imigranţii din UE, inclusiv din România
Germania intenţionează să limiteze drastic accesul la indemnizaţiile sociale pentru imigranţii din Uniunea Europeană, prin urmarea exemplului Marii Britanii, măsura vizându-i în special pe cei din ţările din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România şi Bulgaria, relatează RTBF.
Urmărește
1923 afișări
Germania ar putea reduce indemnizaţiile sociale pentru imigranţii din UE, inclusiv din România
Potrivit proiectului de lege elaborat de ministrul social-democrat al Muncii, Andrea Nahles, cetăţenii europeni care locuiesc în Germania vor fi de acum înainte excluşi de pe lista celor care primesc ajutoare sociale dacă nu lucrează.
Textul, criticat puternic de opoziţie, prevede ca imigranţii intraeuropeni fără un loc de muncă să nu poată avea acces la ajutoarele publice decât după cinci ani de şedere în Germania.
Ministrul a dat asigurări că proiectul de lege corespunde "practicii curente" şi că acest termen de cinci ani este în toată Europa un termen riguros.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Cei care nu vor mai putea beneficia de indemnizaţii sociale vor avea posibilitatea, cu toate acestea, să solicite o alocaţie tranzitorie de o lună, acordată o singură dată şi care are rolul de a acoperi cheltuielile elementare (hrană, îngrijire, adăpost).
Posibilitatea acordării unui împrumut pentru acoperirea cheltuielilor de întoarcere în ţara de origine este de asemenena prevăzută.
Aceste măsuri, care trebuie încă adoptate în Consiliul de miniştri şi validate de parlamentari, sunt propuse urmând exemplul cerinţelor premierului briranic, David Cameron, care vrea să reducă numărul de imigranţi intraeuropeni pe teritoriul britanic.
Măsura, considerată discriminatorie în contextul principiului european privid libera circulaţie, a generat îngrijorări în rândul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, ai cărei cetăţeni sunt vizaţi.
La finalul anului 2015, Tribunalul federal pentru probleme sociale a decis ca orice cetăţean din Uniunea Europeană, chiar şi fără un loc de muncă, să aibă dreptul de a beneficia de ajutoare sociale după şase luni.
Această decizie a declanşat o dezbatere în Germania şi a suscitat îngrijorare din partea municipalităţilor, care finanţează ajutorul social şi care se temeau că ea ar putea atrage cetăţeni din state UE al căror nivel de trai este inferior celui din Germania, precum România sau Bulgaria.
Andrea Nahles a propus modificarea legii în sensul înăspririi condiţiilor de acordare a acestor ajutoare.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a spus, la începutul lunii ianuarie, că românii care lucrează în Germania sunt foarte bine primiţi, dar cei care vor să beneficieze de ajutoare sociale fără să aibă un loc de muncă trebuie să se adreseze ţării de unde provin, precizând totodată că UE nu funcţionează ca o "uniune socială".
Afirmaţiile cancelarului Germaniei au fost făcute la Berlin, în cadrul conferinţei de presă pe care Merkel a susţinut-o la finalul întrevederii cu premierul român, Dacian Cioloş.
"Putem să lucrăm peste tot în Europa, această intenţie nu include că putem să primim şi prestaţii sociale încă din prima zi", a spus Merkel.
Angela Merkel a făcut referire directă atunci la cetăţenii români, precizând că cei care muncesc sunt bineveniţi în Germania, dar cei care cer ajutor social din partea statului german fără a lucra trebuie să se adreseze statului de proveninenţă. Ea a afirmat că trebuie modificată şi legislaţia.
"Fiecare român care lucrează la noi este foarte bine primit, sunt foarte mulţi români în Germania în ultimul timp, dar dacă este vorba de ajutoare sociale care nu se bazează pe o activitate de muncă sunt de părere că această persoană poate să se ducă înapoi în patria respectivă. Noi nu suntem o uniune socială, avem diferite sisteme sociale, aceste lucruri trebuie să le reflecte şi legislaţia şi trebuie să găsim o soluţie", a mai spus Merkel.
Citeşte şi: Obama va îndemna Germania să contribuie cu efective militare în estul Europei, inclusiv în România - surse
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe