Germania cere Elveţiei să vândă tancurile Leopard 2 scoase din uz

Germania a cerut Elveţiei să îi vândă o parte din tancurile Leopard 2 scoase din uz, a anunţat vineri guvernul elveţian, într-un acord care ar putea permite Germaniei şi altor ţări să crească ajutorul militar acordat Ucrainei, potrivit Reuters.

Urmărește
3595 afișări
Imaginea articolului Germania cere Elveţiei să vândă tancurile Leopard 2 scoase din uz

Germania cere Elveţiei să vândă tancurile Leopard 2 scoase din uz

Germania doreşte ca Elveţia să vândă o parte din tancuri înapoi producătorului Rheinmetall, ceea ce ar permite companiei să acopere lacunele din dotarea cu armament a membrilor Uniunii Europene şi NATO.

Germania, Polonia, Portugalia, Finlanda şi Suedia se numără printre ţările care trimit tancuri Leopard pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva atacului rusesc, creând goluri în propriile arsenale.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, şi ministrul Economiei, Robert Habeck, l-au informat pe ministrul elveţian al Apărării, Viola Amherd, despre acest proiect într-o scrisoare datată 23 februarie, a declarat vineri Ministerul Apărării pentru Reuters.

Povestea a fost relatată pentru prima dată de ziarul elveţian Blick.

Politicienii germani i-au cerut omologului lor elveţian să aprobe vânzarea, cu asigurări că tancurile elveţiene nu vor fi transferate chiar în Ucraina.

„Nu va exista niciun transfer ulterior al tancurilor de luptă către Ucraina”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului elveţian al Apărării (VBS).

În conformitate cu legile sale privind neutralitatea şi cu un embargo separat asupra armelor, Elveţiei îi este interzis să trimită arme direct Ucrainei.

Ministrul elveţian al Apărării, Viola Amherd, a răspuns într-o scrisoare din 1 martie că o eventuală vânzare a unei părţi a flotei elveţiene de tancuri de luptă ar necesita ca parlamentul elveţian să declare în mod oficial că tancurile scoase de la naftalină sunt scoase din uz, a precizat VBS.

„Discuţiile pe această temă sunt în prezent în curs de desfăşurare în parlament”, a adăugat purtătorul de cuvânt al VBS.

Armata elveţiană are în prezent 134 de tancuri Leopard 2 în serviciu şi alte 96 în depozit. Guvernul nu a precizat câte a cerut Germania să cumpere, dar purtătorul de cuvânt al VSB a declarat că ar fi posibil să se renunţe la un număr limitat de tancuri.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Berlin a declarat că nu a fost în măsură să comenteze informaţia.

Berna a blocat anterior cererile Germaniei, Spaniei şi Danemarcei de a permite ca muniţiile fabricate în Elveţia pe care le-au cumpărat anterior să fie reexportate în Ucraina. Dar problema devine din ce în ce mai divizivă în Elveţia, o schimbare pro-Ucraina în starea de spirit publică şi politică exercitând presiuni asupra guvernului pentru a pune capăt interdicţiei privind exporturile de arme elveţiene către zonele de război.

Apelurile din partea vecinilor europeni ai Elveţiei de a permite astfel de transferuri către Kiev au devenit tot mai puternice, iar cele două comisii de securitate ale parlamentului au recomandat o relaxare a normelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie