- Home
- Externe
- (19.11.2020, 15:34)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Germania denunţă lipsa de solidaritate a SUA cu aliaţii NATO privind prezenţa în Afganistan
- Germania critică dur decizia lui Donald Trump de reducere a efectivelor militare americane din Afganistan
- Berlinul avertizează că decizia amplifică riscurile de securitate pentru militarii altor ţări NATO
- Oficial german: Noi pornim de la premisa că trebuie respectat principiul „mergem împreună, ne retragem împreună”
Urmărește
523 afișări
FOTO: Christofer Burger / Profimedia
Guvernul Germaniei a criticat dur decizia preşedintelui în funcţie al SUA, Donald Trump, de reducere a efectivelor militare americane din Afganistan, avertizând asupra amplificării riscurilor în materie de securitate pentru trupele altor state NATO.
"Preocuparea noastră gravă este că retragerea prematură a trupelor poate periclita negocierile dintre Administraţia afgană şi insurgenţii talibani, poate crea un vid de securitate şi poate afecta progresele înregistrate în Afganistan", a declarat Christofer Burger, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, citat de site-ul Politico.eu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Ministerul german al Apărării avertizează că diminuarea efectivelor militare americane poate genera riscuri de securitate pentru cei peste 1.000 de militari germani aflaţi în Afganistan şi pentru militarii altor ţări care participă la Misiunea NATO.
"Sigur că încercăm să aflăm, împreună cu partenerii din cadrul NATO, ce înseamnă această decizie în mod concret pentru capabilităţile de pe teren, deoarece este foarte clar că Statele Unite, ca principal contributor la misiunea de pe teren, au de jucat un rol semnificativ în materie de capabilităţi necesare susţinerii prezenţei militare totale. Noi pornim de la premisa că trebuie respectat principiul «mergem împreună, ne retragem împreună». Acum, trebuie să ne adaptăm planurile la ceea ce ni se comunică de către partea americană", a declarat Arne Collatz-Johannsen, purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Apărării.
Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a ordonat, marţi după-amiază, reducerea efectivelor militare americane din Afganistan şi Irak până la jumătatea lunii ianuarie, a anunţat Christopher Miller, secretarul interimar al Apărării. Christopher Miller a anunţat că numărul militarilor americani din Afganistan va fi redus de la 4.500 la 2.500, iar efectivele militare din Irak vor fi reduse de la 3.000 la 2.500 de membri. Diminuarea efectivelor va avea loc înainte de data de 15 ianuarie 2021, a precizat şeful Pentagonului. "Nu suntem adepţii războaielor perpetue, ar fi în antiteză cu ceea ce susţinem (...). Am îndeplinit sarcinile, acum este vremea să revenim acasă", a argumentat Christopher Miller într-o scrisoare adresată militarilor americani. Donald Trump pledase încă din campania electorală din 2016 pentru retragerea trupelor americane din zonele de operaţiuni externe şi pentru "oprirea ridicolelor războaie fără sfârşit".
Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, i-a cerut marţi preşedintelui în funcţie al SUA, Donald Trump, să nu reducă efectivele militare americane din Afganistan, avertizând asupra riscurilor de securitate şi cerând solidaritate cu militarii altor ţări. "Alianţa Nord-Atlantică a intervenit în Afganistan după un atac asupra Statelor Unite, pentru a se asigura că această ţară nu va mai fi niciodată un refugiu al teroriştilor internaţionali. Sute de mii de militari din Europa şi din alte ţări au fost alături de militarii americani în Afganistan, iar peste 1.000 dintre ei au plătit preţul cel mai mare", a afirmat Jens Stoltenberg.
"Acum ne confruntăm cu o decizie dificilă. Ne aflăm în Afganistan de aproape 20 de ani şi niciun stat membru NATO nu vrea să rămână mai mult decât este necesar. Dar, în acelaşi timp, preţul retragerii premature sau în mod necoordonat ar putea fi foarte mare. Afganistanul riscă să devină din nou o platformă a teroriştilor internaţionali de organizare a atacurilor asupra ţărilor noastre. Iar reţeaua Stat Islamic ar putea reconstrui în Afganistan califatul terorist pierdut în Siria şi Irak", a atras atenţia secretarul general NATO.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe