„Discutăm cu aliaţii noştri despre cum să tratăm sugestia Poloniei”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german pentru reporterii din Berlin.
Berlinul a oferit Varşoviei sistemul Patriot pentru a contribui la securizarea spaţiului său aerian după ce o rachetă rătăcită s-a prăbuşit şi a ucis două persoane săptămâna trecută. Ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak a cerut ulterior Germaniei să trimită în schimb unităţile în Ucraina.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că astfel de măsuri ar trebui să fie decizii ale fiecărei naţiuni în parte, ţinând cont de regulile privind utilizatorii finali.
„Deciziile specifice privind sisteme specifice sunt decizii naţionale”, a declarat el reporterilor la Bruxelles. „Uneori există acorduri cu utilizatorii finali şi alte lucruri, astfel încât trebuie să se consulte cu alţi aliaţi. Dar, în cele din urmă, decizia trebuie să fie luată de guvernele naţionale”, a adăugat el.
Comentariile lui Stoltenberg au fost făcute după ce ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a declarat joi că redirecţionarea unităţilor Patriot ale Germaniei în afara teritoriului NATO ar necesita discuţii prealabile cu NATO şi cu aliaţii.
Patriot-urile sunt produse de compania americană Raytheon.
Răspunzând la o întrebare dacă NATO riscă să devină parte la conflict prin trimiterea de unităţi Patriot în Ucraina, Stoltenberg a precizat că aliaţii au livrat deja arme avansate Kievului fără a trimite personal NATO.
„Modul în care s-a procedat este că, atunci când a fost nevoie de specialişti care să opereze aceste sisteme, fie că este vorba de sisteme de apărare aeriană sau de alte sisteme avansate de artilerie, ucrainenii au primit pregătire într-o ţară NATO”, a spus el.