- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Germania îşi confirmă opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen
Germania se opune în continuare, pentru moment, aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a declarat joi ministrul german de Interne.
Germania îşi confirmă opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen (Imagine: www.axa-schengen.com)
"Cele două guverne au depus eforturi pentru a îndeplini condiţiile tehnice (de aderare) la Schengen. Acest lucru merită elogii", a declarat Thomas de Maiziere în faţa presei, cu ocazia unei reuniuni informale a miniştrilor de Interne şi Justiţie din cadrul UE.
"În paralel, există carenţe şi critici faţă de sistemul judiciar şi corupţia" din aceste ţări, a adăugat el.
Pentru el, este "important să se lege" aspectele tehnice de problemele politice ridicate de starea sistemului judiciar şi de corupţie. "După aceea, vom lua o decizie comună", a adăugat el, în cadrul acestei întâlniri cu presa la Gödöllö, în apropiere de Budapesta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Constanţa: Elicea eolienei s-a prăbuşit în curtea căminului de bătrâni
-
Războiul din Ucraina, ziua 1037. Ucraina primeşte 150 de milioane de euro de la UE pentru mese şcolare şi proiecte de redresare / Biden ordonă Pentagonului să continue creşterea livrărilor de arme către Ucraina
-
O rachetă rusească de apărare aeriană ar fi putut doborî avionul azer - presă
El a reiterat poziţia comună franco-germană, care califică drept "prematură" aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, format din 25 de ţări.
Şansele Bucureştiului şi Sofiei de a adera în martie 2011 s-au topit ca zăpada la soare după reticenţele exprimate de Franţa şi Germania, comentează AFP.
Intrarea unei ţări în spaţiul Schengen trebuie să beneficieze de acordul tuturor celorlalţi membri, iar reticenţele Germaniei şi Franţei au practic valoarea unui veto.
Ungaria, care deţine preşedinţia semestrială a UE, este favorabolă aderării celor două ţări, în cazul în care acestea îndeplinesc condiţiile tehnice. Miercuri, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a anunţat că România este mai pregătită decât vecinul său din sud.
"România este pregătită să adere în martie dar suntem realişti şi ştim că trebuie să aşteptăm să vedem ce vor spune şi celelalte state", a declarat Traian Igas, ministrul român de Interne, prezent la Gödöllö. El a exclus categoric o intrare în Schengen a României fără Bulgaria.
În interiorul zonei Schengen, peste 400 de milioane de persoane pot călători fără a ţine cont de frontiere din Grecia în Finlanda sau din Portugalia în Polonia.
România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007, la trei ani după majoritatea celorlalte ţări foste comuniste.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO